Irlanda și Irlanda de Nord refuză un referendum pentru UNIFICARE

0

Liderii irlandezi și ai provinciei britanice Irlanda de Nord au respins un apel al Sinn Fein, fostă vitrină politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), la un referendum privind reunificarea insulei după decizia britanicilor de a ieși din Uniunea Europeană, transmite AFP.

Premierul Irlandei, Enda Kenny, a afirmat că „există chestiuni mult mai urgente în viitorul apropiat”.

Potrivit presei irlandeze, parlamentul de la Dublin, aflat în vacanță în prezent, va fi convocat luni pentru o sesiune de urgență pe tema deciziei britanice de a părăsi UE.

De asemenea, premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, a respins ideea unui astfel de referendum.

Irlanda de Nord a votat în majoritate pentru rămânerea în UE, spre deosebire de Marea Britanie în ansamblul său. Acest rezultat a determinat Sinn Fein, formațiune proeuropeană, să se pronunțe în favoarea unui referendum de reunificare.

„Suntem atrași în vârtejul votului din Anglia… Sinn Fein va face presiuni pentru un referendum asupra frontierei”, a declarat președintele partidului, Declan Kearney.

Posibilitatea unei asemenea consultări este prevăzută în acordurile de pace din 1998 care au pus capăt la decenii de lupte armate între republicani și unioniști. Cu condiția să beneficieze de un larg sprijin în rândul opiniei publice. „Ceea ce nu este cazul”, a subliniat Arlene Foster.