Iranul anunță încheierea „cu succes” a negocierilor cu Rusia privind rachetele S-300

0
259

Moscova și Teheranul au încheiat negocierile pentru livrarea de rachete rusești S-300 către Iran ce ar urma să aibă loc „într-un termen destul de scurt”, a anunțat luni viceministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian, aflat în vizită la Moscova, potrivit AFP, transmite Agerpres.

„Negocierile legate de acest subiect s-au încheiat cu succes. Consider că livrarea rachetelor S-300 va avea loc într-un termen destul de scurt”, și-a exprimat satisfacția demnitarul iranian, citat de agenția rusă de presă RIA Novosti.

„Se va întâmpla cu prima ocazie posibilă”, a adăugat el, după întâlnirea cu omologul său rus, Mihail Bogdanov.

Ministerul rus de Externe nu a confirmat aceste declarații, limitându-se să amintească „importanța menținerii unui dialog ruso-iranian permanent”, într-un comunicat dat publicității luni.

Până în prezent, Teheranul vorbea despre sfârșitul lui 2015 pentru primirea rachetelor rusești S-300, a căror vânzare, interzisă în 2010 de fostul președinte rus Dmitri Medvedev, a fost autorizată din nou în aprilie de Vladimir Putin.

Decizia liderului de la Kremlin a provocat nemulțumirea Occidentului, Washingtonul subliniind că livrările „nu ajută cu nimic” încheierea unui acord final cu Iranul asupra programului său nuclear, în timp ce Israelul și-a exprimat temerea că aceasta „întărește agresivitatea” Teheranului.

La rândul său, Moscova este de părere că acordul cadru semnat în aprilie la Lausanne între marile puteri și Republica Islamică permite reluarea livrării de rachete S-300, fără să se mai aștepte o eventuală ridicare a sancțiunilor impuse Teheranului din cauza controversatului său program nuclear.