Home Analize Irakul arde din nou

Irakul arde din nou

0

Guvernul Irakului a declarat marți, 30 august, zi nelucrătoare în întreaga țară din cauza situației complicate de securitate, a informat luni Al Arabiya.

Luni, sute de susținători ai imamului șiit Muqtada al-Sadr, care și-a anunțat decizia de a renunța la politică, au ocupat „zona verde” a Bagdadului, unde se află clădirile guvernamentale și ambasadele străine, au înconjurat Palatul Republican și au intrat în clădire. În capitală a fost decretat o oprire de acces, dar susținătorii lui al-Sadr continuă să iasă în stradă. Forțele irakiene atrag întăriri în „zona verde”. Potrivit postului de televiziune Al Hadath, cel puțin 13 persoane au fost ucise și aproximativ 200 au fost rănite în confruntările armate din capitală.

Potrivit unui raport al Al Jazeera, susținătorii lui al-Sadr au început proteste și în provinciile irakiene Kerbala și Basra.

Protestatarii ar fi început un atac asupra clădirii parlamentului regional din Kerbala. Postul de televiziune relatează, de asemenea, ciocniri între protestatari și forțele de securitate din Basra, cu împușcături auzite în oraș.

Cel puţin şapte obuze au căzut luni seară în Zona Verde din Bagdad în plin haos de la anunţarea de către liderul şiit irakian Moqtada Sadr a „retragerii sale definitive” din politică, a anunţat o sursă de securitate, relatează AFP.

De asemenea, nu se cunoaşte grupul sau facţiunea care se află la originea atacurilor. Irakul a decretat luni interdicţie de circulaţie la nivel naţional, în timp ce schimburi de focuri s-au soldat cu doi morţi în Zona Verde din Bagdad cuprinsă de haos după ce liderul şiit Moqtada al-Sadr şi-a anunţat ”retragerea definitivă” din politică şi susţinătorii săi au luat cu asalt acest complex fortificat ce găzduieşte sedii ale autorităţilor statului şi ambasade.

Lider deopotrivă influent şi imprevizibil, Moqtada al-Sadr şi-a anunţat luni ”retragerea definitivă” din politică. Acest cleric este o personalitate ce poate atât să agraveze criza cât şi să scoată ţara din impas, întrucât aura sa politică şi religioasă are o puternică influenţă asupra comunităţii şiite, majoritară în Irak.

Ad

Exit mobile version