Operațiunea de arestare – ca doi guguștiuci – a israelienilor nu a făcut decît să dea greutate maximă operațiunii Black Cube, scrie Bogdan Tiberiu Iacob într-o analiză pe Inpolitics.ro.
FRAGMENT DIN ANALIZA LUI BOGDAN TIBERIU IACOB:
Ar trebui să credem că totul a fost întîmplător și nu atent planificat?
Cu mare dificultate.
În favoarea teoriei că Black Cube a vrut, de fapt, să fie ”prinsă” stă chiar derularea ulterioară a evenimentelor.
Mai precis, DIICOT apelează la FBI-ul israelian să colaboreze la anchetă.
Iar acesta, drăcia-dracului, se execută cu o promptitudine și o amabilitate uluitoare.
Nu anchetează unu-doi inși, ci nu mai puțin de opt cetățeni israelieni, mai toți foști(?) agenți ai Mossad, și trimit rapid dosarul la București.
În același interval de timp, să o spunem, procurorii români anchetează un alt caz, cel al Sky News, în care jurnaliști britanici sunt acuzați de falsificarea unui reportaj despre țara noastră, implicînd trafic de arme. La începutul lunii trecute, șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, anunța, necăjit, ca nu s-a realizat o comisie rogatorie cu Marea Britanie in dosarul privind jurnalistii de la Sky News, colaborarea cu autoritatile de la Londra desfasurandu-se “destul de greu”.
“Nu avem pana in acest moment niciun fel de rezultat, fapt care ne ingrijoreaza pe toti(…)Se colaboreaza destul de greu cu autoritatile din Marea Britanie, din nefericire. Cu colegii britanici se colaboreaza mai greu decat cu altii din Europa”, mai spunea Horodniceanu, luînd chiar în calcul ca aceștia să nu răspundă deloc.
Israel, spre deosebire de Marea Britanie, nici nu e în Europa, nici nu are acord de extrădare cu România. Se știe că, după revoluție, un mare număr de infractori români s-au refugiat bine-mersi în Țara Sfîntă, fără a mai putea fi atinși. Cel mai recent caz e al lui Gideon Zelivansky, patronul clădirii în care funcționa ”Colectiv” și care stă în Israel în loc să fie după gratii, la noi, în urma unei condamnări definitive. Ioana Vlas povestea, și ea, că atunci cînd s-a predat polițiștilor din Tel Aviv pentru a fi adusă în țară, aceștia au trimis-o la plimbare spunînd că nu e treaba lor.
Revenind, anchetatorii israelieni dau, în premieră absolută, dovadă de o solicititudine ieșită din comun și anchetează tot lotul Black Cube, trimițînd ultra-rapid datele colegilor români.
În mod misterios, însă, toată marfa e livrată, în paralel, spre publicare, și celui mai greu nume din presa autohtonă, Ion Cristoiu.
Din dezvăluirile publicate în serial de acesta, aflăm lucruri încă și mai anapoda: liderii Black Cube par să fi fost injectați cu pentatol de sodiu și spun tot, în amănunt, despre operațiune.
Nu mai contează că au de apărat prestigiul unei mari firme de investigații, cu o dezvoltare explozivă în ultimii ani.
Ei merg pînă la a pune la dispoziția anchetatorilor înregistrări făcut pe șest cu comandatarul operațiunii, Daniel Dragomir.
Dacă lucrurile ar rămîne în stadiul acesta, ce client ar mai avea curajul să se încurce cu asemenea firmă?
Numai naivii ar putea crede, însă, că am avut parte de o derulare ”naturală” a faptelor.
Una peste alta, asistăm, în fapt, la o strategie diabolică a firmei Black Cube.
După ce a oficializat operațiunea de investigare a șefei DNA și a provocat o anchetă a statului român, BC se asigură că informațiile despre cele descoperite ajung la marele public.
Cum?
Fix prin depozițiile celor implicați, programate și aranjate special în acest sens.
Informații mai vechi, dar și foarte multe complet noi sunt lansate pe piață prin materialele difuzate de Ion Cristoiu.
Dacă relația amoroasă Kovesi-Coldea intră mai degrabă la categoria picanterii, nefiind nici chiar nouă (a fost denunțată în parlament acum cîțiva ani de senatorul Valer Marian), altfel stau lucrurile în cazul unor dezvăluiri-șoc.
Cum ar fi faptul că ex-soțul Laurei Kovesi a încasat cca.8 milioane de euro de la RCS-RDS și că e filat de ani buni de SRI, că tatăl Laurei Kovesi încasează bani pentru ca fiica lui să închidă dosare ori a plătit șpagă ca ea să ajungă procuror general, că Laura Kovesi a împrumutat firma ex-soțului, în 2005, cu suma de 432.000 de ron, că are conturi în Cipru, Monaco, Elveția ori că folosește tehnica criptării unor mesaje pe care le trimite prin e-mail.
În plus – și cel mai important dintre toate – aflăm că dovezile în privința acestor acuzații se află parțial în mîinile BC, dar integral în mîinile procurorilor DIICOT.
În tabăra Kovesi, atît cît a mai rămas din ea, de cînd au început dezvăluirile lui Cristoiu s-a așternut liniștea.
INTEGRAL COMENTARIUL DE PE INPOLITICS