ANALIZĂ DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS.RO)
Ion Iliescu a împlinit în acest week-end 87 de ani, prilej de glumițe virtuale răutăcioase, cum ar fi cea conform căreia e ultimul pe lista doamnei în negru, aluzie la celebra formulă din comunicatul FSN din 22 decembrie 1989. Au trecut 27 de ani de atunci, dar subiectul e extrem de actual, mai ales din cauza anchetei Parchetului, care pretinde că e decis să lămurească românii cum a fost cu evenimentele de atunci. Au trecut pe la procurori figuri grele ale revoluției, în ultimele zile, de la Ion Caramitru și Petre Roman la Mircea Dinescu. În ce măsură anchetatorii chiar vor reuși să limpezească misterele revoluției e discutabil, însă. Pentru că CIA, spre exemplu, nu pare la fel de deschisă pe subiect.
În ultimele săptămîni s-au comentat intens documente secrete ale CIA, declasificate în urma trecerii unei anumite perioade timp grație unui ordin al președintelui SUA din 2009.
Între ele, documente care fac referire la România lui Ceaușescu și la cel întrevăzut, la jumătatea anilor 80, drept un potențial succesor al dictatorului, respectiv Ion Iliescu.
Spre exemplu, într-un document elaborat în 1982 și intitulat ”Neliniște în România – cauze și implicații” se vorbea despre membrii a trei grupuri distincte care puteau asigura succesiunea în cauza decesului/înlăturării lui Ceaușescu. Dintr-unul dintre aceste grupuri, cel ”pozitiv”, am spune, în virtutea descrierilor, făcea parte Ion Iliescu, tot ultimul pe listă, culmea.
Despre el, americanii spuneau: ”sclipitor, dinamic, cu o mare doză de candoare, Iliescu e considerat de mulți drept cea mai remarcabilă figură a leadershipului românesc” și considerau că, în special grație criticilor la adresa politicilor lui Ceaușescu, e de așteptat să joace un rol major în perioada post-Ceaușistă.
Despre descrierea de mai sus s-a relatat, deja, în presa noastră, în ultima perioadă.
Un singur element a scăpat atenției jurnaliștilor.
Mai exact, nu atît ce s-a spus despre Iliescu, ori despre căderea lui Ceaușescu.
Ci, foarte important, crucial am spune, ceea ce NU s-a spus.
Concret, documentele invocate or fi fost ele desecretizate, dar nici pe departe în totalitatea lor, ba chiar departe de aceasta.
Pe mai toate filele date publicității pe siteul agenției americane, apar misterioase chenare albe. În fapt, ele sunt rodul unei proceduri numite sanitization, ceea ce înseamnă eliminarea din anumite documente a unor porțiuni care nu trebuie să fie accesibile unor priviri, în cazul de față ale marelui public.
Din acest motiv, nu vom afla prea curînd toate elementele incluse de CIA în prezentarea lui Ion Iliescu, omisiuni similare apărînd și în cazurile altor demnitari comuniști analizați.
Pentru că Iliescu ocupă, cum spuneam, ultimul loc din document, nu vom ști exact nici cît anume s-a cenzurat din ”porția” lui, pentru că, pînă la finele raportului, urmează o pagină și jumătate albă.
Asta nu e, însă, nimic pe lîngă un alt document, mult mai important.
E vorba de raportul denumit ”România – perspectivele lui Ceaușescu”, realizat în decembrie 1985, deci mult mai aproape de momentul căderii dictatorului și în care sunt analizate pe larg variantele de după inevitabila prăbușire a regimului ceaușist, aflat pe o pantă descendentă fără oprire.
Foarte interesant, cu toate că CIA era sigură de căderea lui Ceaușescu de la putere în următorii nu foarte mulți ani, analiștii ei consemnau, totuși, faptul că populația, deși nemulțumit profundă, nu are capacitatea de a se ridica împotriva dictatorului, iar Securitatea ține autoritar lucrurile sub control. Debarcarea liderului putea veni, mai degrabă, de la o ofensivă a noului lider sovietic Gorbaciov, de la un puci politic intern etc, dar nu dinspre cetățeni. Pentru americani era, totodată, de maxim interes cum se va poziționa viitorul regim față de Occident, de SUA, în special.
Un capitol al raportului se cheamă chiar ”Implicații pentru SUA”.
”Odată Ceaușescu scos din scenă – și asta se poate întîmpla oricînd în următorii cîțiva ani – Statele Unite ar putea fi nevoită să-și revizuiască opțiunile politice vizavi de România” se arăta în raport.
Lucrurile devin extrem de interesante din acest punct, mai ales că profeția privind eliminarea lui Ceaușescu s-a dovedit riguros exactă.
”În următorii cîțiva ani, SUA și Occidentul e de așteptat să se confrunte cu problema atitudinii față de o țară falită economic și vulnerabil politic precum România” se mai arată în document.
Și mai interesant…
Dar, vai: în acest punct, intervine nemiloasa procedură de sanitization și încă într-un mod radical.
Mai precis, suntem informați că următoarele 33 (?!!) de pagini din ultima parte a documentului sunt menținute secrete, pe mai departe. Lor li se adaugă alte opt pagini care sunt secretizate în deschiderea raportului, ceea ce duce la un raport secret/nesecret de 41 – 17.