spot_img
1.6 C
București
sâmbătă, decembrie 28, 2024
AcasăDezvaluiriIon Iliescu a cerut ajutor militar ruşilor, potrivit notelor Ambasadei Poloniei din...

Ion Iliescu a cerut ajutor militar ruşilor, potrivit notelor Ambasadei Poloniei din decembrie 1989

-

Polonia a făcut publice notele cifrate trimise de diplomaţii săi de la Bucureşti în timpul Revoluţiei din 1989. Documentele au fost publicate pe site-ul Ambasadei din România. Polonia este prima ţară care ia o astfel de decizie. Înainte de Revoluţia din ’89 polonezii erau printre puţinii turişti străini cărora le era permis să ne viziteze.

- Reclama -

Diplomaţii polonezi îi informau zilnic pe şefii de la Varşovia despre ceea ce se întâmpla la Bucureşti. Notele descriu atât atmosfera din stradă cât şi situaţia politică şi solicitările liderilor Revoluţiei.

- Advertisement -

Pe 23 decembrie, într-o notă cifrată, Ambasada anunţa Ministerul de Externe polonez că, potrivit ruşilor, Ion Iliescu cerea ajutorul militar al Uniunii Sovietice: De la sovietici: În numele Frontului Salvării Naţionale, Ion Iliescu şi Silviu Brucan au solicitat ajutor militar Ambasadei URSS, pentru că singuri nu se vor descurca. Fără să aştepte răspunsul, FSN a anunţat la TV că Ambasada a promis ajutorul. Răspunsul URSS: sunt gata să acorde orice fel de ajutor, cu excepţia intervenţiei trupelor.

Diplomaţii polonezi de la Bucureşti îşi anunţau superiorii că au fost sunaţi de conaţionalii aflaţi în aeroport, dar şi că ruşii din capitala României se refugiaseră în sediul Ambasadei. Pe 24 decembrie, polonezii avertizau: Deplasarea prin oraş este foarte periculoasă (se trage continuu, controale de către grupuri de tineri foarte nervoşi şi încordaţi), astfel încât contactele noastre cu alte ambasade sunt limitate.

- Advertisement -

Diplomaţii polonezi raportau pe 26 decembrie că situaţia începe să se calmeze şi că riposta forţelor care trăgeau în manifestanţi a scăzut în intensitate. Începeau însă disensiunile între liderii revoluţiei.

În FSN – care concentrează diferite puteri – de la comunişti la anticomunişti, se ascut diferenţele între diverşii membri. (Unii care în primă etapă au jucat un rol important s-au găsit acum lăsaţi deoparte. Nici măcar nu au ştiut de nominalizarea premierului), mai notează Ambasada Poloniei la Bucureşti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img