Home Analize Ion Cristoiu, comentarii după interviul cu Elena Udrea: Negocierile pentru eliberare și...

Ion Cristoiu, comentarii după interviul cu Elena Udrea: Negocierile pentru eliberare și prețul

0

Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat duminică noaptea pe blog interviul pe care l-a realizat duminică seară împreună cu Cătălin Striblea pentru B1 TV cu fostul ministrul al turismului și dezvoltării, Elena Udrea.

Răspunsurile Elenei Udrea la întrebările mele (Cît din ceea ce știe în zece ani de mandat prezidențial a spus în Jurnal și-n Spovedaniile publice? Dacă va publica Jurnalul?) mi-au întărit bănuiala că eliberarea din arest preventiv n-a fost produsul Justiței independente, cîntate la epoleți de ofițerii din presă, ci rezultatul unor negocieri în urma cărora ea a garantat că nu va face dezvăluiri stînjenitoare despre Binomul SRI-DNA, dar mai ales despre SRI. Nu mi-a fost greu să observ că toate criticile s-au îndreptat spre Codruța Kovesi. Florian Coldea a fost ocolit cu grație, scrie Ion Cristoiu.

POSTAREA LUI ION CRISTOIU:

Ajuns acasă după emisiunea de la B1Tv, deși sunt mort de oboseală (am mers la studio abia picat din străinătate), mă supun datoriei pe care mi-am impus-o – cea de a nu lăsa să treacă o zi fără un comentariu pe cristoiublog.ro – și scriu despre dialogul cu Elena Udrea.

Pe scurt, fără floricele, deoarece orele sunt înaintate:

A fost o emisiune groaznică. Așa cum am zis în debutul ei, dacă știam că Elena Udrea va interveni telefonic în loc de o transmisie în direct din arestul preventiv, aș fi declinat oferta de a participa. Să stai de vorbă două ore cu un om fără să-i vezi fața, nu cred că există experiență mai cumplită decît asta. Una e să intervievezi pe cineva în timp ce telespectatorii îi văd fața, și alta e să faci asta în timp ce interlocutorul e la telefon. Explicațiile Elenei Udrea nu m-au convins. Joi seara, cînd am vorbit la telefon despre emisiune nu s-a pus o clipă problema unei zone în care se intră mai greu decît la Palatul Buckingham. Poate cititorii mei găsesc și o altă explicație decît cea dată de Elena Udrea, și anume că din complexul respectiv de locuințe nu se poate transmite în direct la tv nimic.
Răspunsurile Elenei Udrea la întrebările mele (Cît din ceea ce știe în zece ani de mandat prezidențial a spus în Jurnal și-n Spovedaniile publice? Dacă va publica Jurnalul?) mi-au întărit bănuiala că eliberarea din arest preventiv n-a fost produsul Justiței independente, cîntate la epoleți de ofițerii din presă, ci rezultatul unor negocieri în urma cărora ea a garantat că nu va face dezvăluiri stînjenitoare despre Binomul SRI-DNA, dar mai ales despre SRI. Nu mi-a fost greu să observ că toate criticile s-au îndreptat spre Codruța Kovesi. Florian Coldea a fost ocolit cu grație.
De precizat încă o dată.
Pentru personajele care întruchipează Binomul primejdioase sunt dezvăluirile cu date și documente concrete, și nu atacurile la adresa Justiției. Asta deoarece, atacurile sînt pe loc contracarate de simfonia Diviziei Presă a SRI. Un document exact nu poate fi contracarat de nimeni, nici măcar de ofițerii acoperiți, care s-ar vedea constrînși să-l ia în considerare. Atacurile generale la adresa Justiției, repetate de Elena Udrea duminică seara la B1 tv, nu prezintă nici o primejdie pentru Binom. Dimpotrivă, ele vor fi un nou pretext pentru ca trîmbițele Binomului să sune alarma că DNA e luată cu asalt de corupți.
Elena Udrea a susținut că din experiența prin care a trecut și-a dat seama cît a greșit cînd era tare și mare aplaudînd înhățările altora de către DNA. Ea a zis că va fi mult mai atentă înainte de a se pronunța asupra vinovăției unui om. Mare problemă e următoarea: Dacă va ajunge din nou mare și tare, își va mai aminti de acest legămînt?
Un moment interesant l-a constituit partea cu „degetul la nas”. Elena Udrea a dezvăluit că era răspunsul la un SMS primit pe telefon de la o „persoană dragă” în care i se cerea să facă gestul pentru a confirma expeditorului că totul e OK.

Eu cam bănui cine e persoana dragă.
Dumneavoastră ce bănuiți?

Ad

Exit mobile version