spot_img
5.1 C
București
sâmbătă, februarie 4, 2023
AcasămareIohannis, mesaj suprinzător la Congresul UDMR: Drepturile minorităților nu sunt respectate

Iohannis, mesaj suprinzător la Congresul UDMR: Drepturile minorităților nu sunt respectate

-

„Există multe chestiuni rămase nerezolvate, deziderate ale minorităţilor naţionale privind respectarea efectivă a drepturilor conferite de lege, dar şi nevoia de garanţii mai bune pentru protejarea şi promovarea identităţii lor naţionale. Există, în acelaşi timp, multe provocări care vizează întreaga societate şi clasa politică în ansamblul ei. Schimbarea dorită de cetăţenii României a început să fie înţeleasă de liderii politici, dar este nevoie de eforturi constante şi determinare pe termen lung”, precizează președintele Klaus Iohannis în mesajul adresat vineri Congresului UDMR.

- Reclama -

Șeful statului nu a făcut precizări suplimentare privind nerespectarea drepturilor minorităților și ce garanții suplimentare ar trebui să dea statul român pentru promovarea identiății naționale a comunității maghiare căreia i-a transmis mesajul.

„Creşterea calităţii reprezentării politice a cetăţenilor – fie că vorbim de etnici români, de etnici maghiari sau de cetăţeni de altă etnie – depinde foarte mult de compoziţia viitoarei clase politice. Partidele politice – şi includ aici şi Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, chiar dacă formal nu este un partid politic – au o responsabilitate crucială în acest sens. Trebuie să ne asumăm în mod colectiv faptul că au existat derapaje instituţionale, că s-a produs o deteriorare a culturii politice democratice, în special datorită faptului că mulţi aleşi nu au fost preocupaţi de binele comunităţii sau al ţării şi au folosit funcţia publică pentru interese personale”, a mai transmis Iohannis.

Preşedinte a subliniat faptul că prin selectarea şi promovarea de oameni „care nu sunt corupţi sau coruptibili” poate fi crescută integritatea în politica românească, „pentru a aduce efectiv o contribuţie la binele comunităţii”, primele teste în acest sens fiind scrutinele din 2016.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img