spot_img
9.6 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăPoliticaIohannis: Mandatul meu va fi unul al respectului față de eroii și...

Iohannis: Mandatul meu va fi unul al respectului față de eroii și martirii români

-

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni la ceremonia de decorare a lui Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, că mandatul său va fi unul al respectului față de toate valorile noastre și față de eroii și martirii români.

„Ziua de astăzi este una specială, este prima zi de exercitare efectivă a mandatului de președinte și ziua în care marcăm 25 de ani de la prăbușirea dictaturii comuniste”, a spus Iohannis, el arătând că Octav Bjoza merită din plin cea mai înaltă decorație a statului român.

- Advertisement -

Șeful statului a reiterat faptul că „multe lucruri trebui să se schimbe în România”, adăugând că decorarea lui Bjoza este o dovadă în acest sens.

„Este prima decorație pe care o confer în calitate de președinte al României și de aceea am ținut ca aceasta să fie acordată dumneavoastră, în chip simbolic, în numele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, din câteva motive”, a arătat Iohannis, precizând că mandatul său va fi unul „al respectului față de toate valorile noastre și față de eroii și martirii români, pentru că „o națiune nu poate avea viitor fără a-și respecta înainte de toate trecutul”.

- Advertisement -

Klaus Iohannis a afirmat că în 25 de ani România a găsit puține prilejuri de a împărtăși bucuria cu acești oameni care au luptat împotriva comunismului și și-au sacrificat tinerețea, familia, viitorul și speranțele.

Un alt motiv pentru care a acordat această distincție este, a arătat președintele, faptul că prin acest moment vrea să marcheze începutul unui nou capitol în istoria noastră recentă, „un președinte care pune înainte de toate modelele din societate”, și a arătat că foștii deținuți politici reprezintă, cu siguranță, repere de moralitate pentru tânăra generație.

„La vârsta de 20 de ani, domnul Bjoza a fost arestat și întemnițat de către Securitate și a fost condamnat pe nedrept, fiind obligat să suporte supliciul anilor de detenție și să cutreiere nu mai puțin de 14 locuri de detenție; până în 1989, a fost persecutat continuu de autoritățile comuniste, dar acest lucru nu l-a împiedicat nicidecum să militeze după Revoluție pentru idealurile de libertate și democrație”, a declarat Iohannis.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img