Home #regelemihai Iohannis impresionat de dragostea și respectul românilor pentru Regele Mihai

Iohannis impresionat de dragostea și respectul românilor pentru Regele Mihai

0

„Cu profund regret, am condus astăzi pe ultimul drum un veritabil om de stat, Regele Mihai I, care, cu demnitate şi curaj, şi-a reprezentat ţara în unele dintre cele mai grele vremuri ale istoriei noastre. Am fost impresionat de mulţimea de oameni care s-a alăturat cortegiului funerar, o autentică expresie a iubirii şi respectului românilor faţă de Regele Mihai I. Sunt convins că va rămâne în memoria naţională drept un reper de integritate, un simbol al solidarităţii şi al aspiraţiei către libertate”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Zeci de mii de oameni s-au alăturat cortegiului funerar în Bucureşti, pe drumul de la Piaţa Palatului Regal la Catedrala Patriarhală.

Mii de oameni au aşteptat, la Piteşti, trecerea trenului regal care transportă trupul neînsufleţit al Regelui Mihai către Curtea de Argeş. Aceştia au aplaudat şi au aprins luminile telefoanelor mobile.

Funeraliile Regelui Mihai I au început, sâmbătă, la ora 10.25, la Palatul Regal, în prezenţa membrilor familiei regale a României, a reprezentanţilor a zeci de case regale din întreaga lume, a preşedintelui Klaus Iohannis, a premierului Mihai Tudose, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, a fostului şef al statului Emil Constantinescu, a membrilor corpului diplomatic, a reprezentanţilor cultelor religioase.

Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi au oficiat un scurt serviciu religios în Sala Tronului de la Palatul Regal.

Apoi, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai, cu stindardul regal şi cu Coroana de Oţel au fost scoase din Palatul Regal în Piaţa Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat de opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Au fost interpretate marşuri funebre şi au fost trase clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

Trenul Regal a plecat spre Curtea de Argeş după ora 15.00. Călătoresc în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României.

Trenul Regal a circulat cu viteză redusă în localităţile Chitila, Titu şi Piteşti. La Titu, sute de oameni au aşteptat trenul regal.

La Piteşti, mii de oameni au venit în gară şi în jurul acesteia, iar când trenul regal a trecut, au aplaudat şi au aprins luminile telefoanelor mobile.

La Curtea de Argeş, cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş.

Gara fost construită în mai puţin de un an, la cererea Regelui Carol I, după planurile arhitectului francez care a restaurat şi Mănăstirea Curtea de Argeş şi a fost dată în folosinţă în anul 1899. Considerată o bijuterie arhitecturală, în prezent gara este în paragină, iar astăzi va fi acoperită cu un mesh care reproduce faţada clădirii.

Va urma slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. Sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a îngropării.

Ad

Exit mobile version