spot_img
4.3 C
București
vineri, ianuarie 21, 2022
AcasăArmataIohannis chiulește de la cea mai importantă reuniune a elitei mondiale de...

Iohannis chiulește de la cea mai importantă reuniune a elitei mondiale de politică de securitate

-

Președintele Klaus Iohannis nu va fi prezent la Conferinţa de securitate de la München, forumul mondial de dezbatere a crizelor şi conflictelor de pe glob, a politicii de securitate. România va fi reprezentată însă de ministrul Apărării, Mihai Fifor, transmite Deutsche Welle.

Zilele trecute, Iohannis a fost la Munchen, dar pentru cumpărături înainte de vacanța în Tenerife.

Conferinţa de securitate de la München este o platformă unică la nivel mondial a elitei internaţionale în materie de politică de securitate. În niciun alt loc din lume nu se reunesc, într-un spaţiu atât de restrâns, atât de numeroşi reprezentanţi ai guvernelor, chiar şi inamice, şi experţi în materie de securitate. Însemnătatea evenimentului nu rezidă doar în programul adoptat. Chiar mai importante decât acesta sunt discuţiile informale între participanţi, pe culoare şi în camerele de hotel, posibilitatea ca aceştia să intre în contact personal, să-şi exprime poziţiile, să traseze linii roşii sau să facă schimb de idei vizând rezolvarea unor conflicte. Conferinţa oficială cu ale sale 30 de dezbateri tematice şi 120 de vorbitori înscrişi la cuvânt este doar „vârful aisbergului”, în comparaţie cu cele 2000 de aşa-numite „bilaterals” înscrise în program, după cum a subliniat gazda reuniunii, fostul ambasador german Wolfgang Ischinger, subliniază DW.

Hotelul Bayerischer Hof, locul de desfăşurare al evenimentului, aşteaptă mai bine de 500 de participanţi de rang înalt din toată lumea. Sunt aşteptaţi 21 de şefi de stat şi de guvern, între care preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, premiera britanică Theresa May, premierul francez Edouard Philippe, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi premierul turc Binali Yildirim. Guvernul german va fi reprezentat, între alţii, de ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, şi colega sa de la Apărare, Ursula von der Leyen. Din Rusia vor sosi ministrul de Externe Serghei Lavrov precum şi numeroşi deputaţi ai Dumei de Stat însoţiţi de experţi. China va fi reprezentată de purtătoarea de cuvânt a Comisiei de Politică Externă a Congresului Popular, Fu Ying. SUA vor fi reprezentate de ministrul Apărării, Jim Mattis şi de consilierul pe teme de securitate H.R. McMaster precum şi de o delegaţie a Congresului, alcătuită din mai bine de 10 senatori. Şi şefii diplomaţiilor din Arabia Saudită şi Iran vor lua parte la lucrările conferinţei, chiar pe acelaşi podium, mai spune Deutsche Welle.

Conferinţa pe teme de securitate de la München se prezintă ca o iniţiativă independentă. Totuşi organizatorul, fundaţia „Stiftung Münchner Sicherheitskonferenz (gemeinnützige) GmbH” beneficiază masiv de subvenţii de stat. În plus, manifestarea este sponsorizată de concerne mari germane şi internaţionale. În total, conferinţa dispune de un buget anual de 2 milioane de euro.

- Advertisment -

Must Read

Provincia canadiană Quebec va introduce o taxă pentru nevaccinați

0
Provincia canadiană Quebec, puternic afectată de valul Omicron, va introduce în săptămânile următoare o nouă taxă, pe care a denumit-o "contribuţie la sănătate" şi...