Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la recepţia de miercuri oferită de către ambasada Statelor Unite la Bucureşti cu ocazia aniversării Zilei Independenţei, că ţara noastră va asigura „cele mai bune condiţii” pentru o prezenţă „consistentă, chiar permanentă” a trupelor americane în România.
„În acest context regional şi internaţional complicat, România va continua să fie un factor de stabilitate, un contribuitor la rezilienţa şi securitatea regiunii Mării Negre şi un participant activ la dezvoltarea şi întărirea relaţiei transatlantice. Alături de calitatea ţării noastre de membru al Uniunii Europene şi Aliat în cadrul NATO, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite va continua să ghideze, în mod consecvent, politica externă şi de securitate a României. Salut şi cu această ocazie angajamentul ferm anunţat de preşedintele Biden de a apăra fiecare centimetru de teritoriu Aliat. Ca manifestare concretă a acestui angajament, mii de militari americani se află astăzi în România, contribuind, alături de camarazii lor români, francezi, olandezi, belgieni şi din alte naţiuni aliate, la asigurarea securităţii noastre, dar şi a spaţiului euroatlantic. Vă asigur de deplina cooperare a autorităţilor române în crearea celor mai bune condiţii pentru o prezenţă persistentă, chiar permanentă, în România, a forţelor principalului nostru Partener Strategic”, a mai spus şeful statului.
El a subliniat că „evoluţiile din ultimul an au evidenţiat cu claritate importanţa eliminării dependenţelor de actori cu valori şi interese diferite de ale noastre, dispuşi să instrumentalizeze aceste dependenţe împotriva noastră”.„Mai ales în domeniul energiei, crearea de alternative sigure, non-poluante şi scalabile reprezintă o prioritate. Proiectul vizând Centrala de la Cernavodă şi cel al centralei cu reactoare modulare mici de la Doiceşti sunt emblematice pentru colaborarea dintre România şi Statele Unite în domeniul securităţii energetice. Salut încă o dată anunţul făcut de preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, la Summitul G7 de la Hiroshima cu privire la sprijinul Statelor Unite şi al Japoniei, al partenerilor Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite de până la 275 de milioane de dolari pentru acest proiect. Acest anunţ, alături de scrisorile de interes din partea US EXIM şi US International Development Finance Corporation pentru un sprijin suplimentar de până la 4 miliarde de dolari, aduc România în prima linie a dezvoltării infrastructurii revoluţionare a energiei nucleare. Implementarea cu succes a proiectului reactoarelor modulare mici în parteneriat cu Statele Unite va permite producţia de energie curată şi va spori securitatea energetică, nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune a Mării Negre”, a completat Klaus Iohannis.