de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
”Vor fi sincope cu alimentele”
”Această inflație și situația economică dificilă, prețurile la energie, toate acestea nu au apărut fiindcă cineva în România a lucrat prost sau nu și-a făcut treaba. Aceste lucruri și crizele care urmează, fiindcă specialiștii ne spun că vor fi probleme în continuare cu energia, vor fi – în plan global, nu vorbesc acum despre România -, vor fi sincope cu alimentele și așa mai departe”.
Putin e de vină
”Toate acestea, repet, toate acestea au o singură cauză și această cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Sigur, Guvernul României poate să amelioreze impactul acestor crize. Guvernul României poate să amelioreze și să ajute consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici și așa mai departe, însă problema nu este una românească, problema este una globală”.
”Crizele nu se vor termina mîine”
”Aceste chestiuni trebuie tratate. La noi sunt tratate, am avut și aseară o discuție cu Premierul, mi-a prezentat măsurile pe care le planifică ei. Deci trebuie să fim foarte realiști. Crizele nu se vor termina mâine și situația complicată va continua, iar Guvernul, Parlamentul, politicienii la modul general își fac treaba și în multe situații se găsesc anumite soluții, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, sau asupra Parlamentului, sau asupra clasei politice”.
Putin e de vină(2)
”Vinovat este Putin – care a declanșat acest război împotriva Ucrainei. Aceasta este situația, iar pentru români este important să știe că acest guvern, care este un guvern cu o majoritate largă în Parlament, își dă silința și a găsit până acum soluții bune, se străduiește în continuare să găsească iarăși soluții pentru, încă o dată, pentru a atenua impactul acestor crize succesive și pentru a face viața românilor în definitiv mai bună sau până trecem podul, cum se spune, suportabilă”.
Vin noi crize
”Trebuie să fim – și de asta am spus-o, trebuie să fim conștienți de faptul că acest război va crea în continuare crize. În perioadă de criză este bine să judeci de două ori ce faci, cum faci și cum cheltui banii”.
Putin e de vină(3)
”Noi ne împrumutăm evident mai scump, dacă avem o inflație mai mare. Inflația mai mare a apărut din prețurile energetice mărite, din prețul general crescut, toate venind din cauza războiului lui Putin împotriva Ucrainei. Deci dacă românii caută pe cineva vinovat, este ușor de identificat; se numește Putin și Federația Rusă”.
Guvernul care face totu’
”Eu cred că Guvernul a găsit soluțiile posibile la acest moment. Nu cred că poate cineva să se aștepte ca atunci când avem, ca acum, inflație de – poftim! – 13% să ne împrumutăm în aceleași condiții cum ne-am împrumutat acum un an și jumătate când inflația a fost foarte mică. Orice comparație este lipsită de sens, fiindcă întreaga situație în care ne aflăm acum este o situație de război, de criză”.
Putin e de vină(4)
”Nu încercați să căutați vinovații în Guvern, în Parlament, în politică. Problema vine de la război și, ca să nu trăim cu iluzii deșarte, și dacă se termină mâine războiul, crizele nu se termină mâine, fiindcă aceste crize se vor prelungi. Vor fi situații destul de complicate şi este bine să fim conștienți de acest lucru”.
”Alegerile anticipate nici nu există în Constituție”. Ba există, dom’ președinte!(art.63 și 97)
”Sunt chestiuni pe care eu cred că trebuie să le lămurim în Constituție. Amintiți-vă că s-a vehiculat scenariul alegerilor anticipate. Noțiunea nici nu există în Constituție. Deci trebuie să clarificăm cum, cine și când dizolvă Parlamentul. Ce înseamnă alegeri anticipate. Sunt câteva chestiuni mai tehnice care sunt prevăzute în Constituție, așa cum s-au văzut lucrurile atunci când s-a scris Constituția, care în practică nu mai funcționează”.
Președinte ales de Parlament – o variantă fezabilă
”Chiar poziția Președintelui, discuția există de când am scăpat de comunism și discuția este: „Vrem Președinte ales de popor cu puteri multe sau vrem Președinte ales de Parlament, care are o poziție mai degrabă protocolară”? Sunt argumente pro și contra pentru ambele. Deocamdată, situația este cea în care suntem. Președintele este ales direct, are atribuțiile pe care le are(…) Deci, în principiu, da, sunt de părere că în Constituție este nevoie de anumite schimbări și da, este nevoie de discuții așezate și cu finalitate îndreptată spre a face statul să funcționeze mai bine”.
Fără evaluări de miniștri
”Evaluarea miniștrilor nu o voi face eu, chiar dacă am opinii personale despre fiecare ministru, dar această opinie o voi spune premierului, în măsura în care mă întreabă. Nu m-a întrebat până acum. Asta cu evaluările la șase luni, sincer, sunt un pic sceptic. Până la urmă este o coaliție, fiecare partid are, evident și pe bună dreptate, o mândrie, că vrea să își păstreze oamenii, că vrea să arate că are oamenii cei mai buni și cred că dovada practică de această dată este că Guvernul a făcut față acestor crize de până acum”.
După cinci luni, guvernul Ciucă e cel mai stabil
”Atunci când am încurajat formarea acestei coaliții, lumea a crezut că fac o greșeală. Rezultatul este cel mai stabil, solid și performant guvern din ultimii destul de mulți ani. Imaginați-vă cum ar fi arătat România, în perioadă de război la graniță, criză energetică, criză economică, inflație, cu un guvern subțire, care se impune greu. Deci cred că nu stăm rău în această etapă și de aceea, sincer, nu aș recomanda așa niște evaluări acum, în mijlocul crizei. Dacă unul sau altul dintre miniștri nu performează, premierul are oricând la dispoziție texte constituționale să solicite schimbarea lui și asta este. Nu cred că ne face bine o mare discuție mare, care e mai bun ministru și care este mai slab ministru”.
Coaliția Highlander
”Eu cred că această coaliție va rezista până în 2024. Dacă vor fi candidați comuni sau nu, nu s-a discutat din câte știu eu, și cam știu ce se discută. Este o variantă. Este evident și cealaltă variantă, ca fiecare să meargă pe lista proprie, însă între partide să existe înțelegerea să se continue și după alegeri această coaliție”.