Home Analize Iodul lui Rafila revoltă medicii de familie

Iodul lui Rafila revoltă medicii de familie

0

Medicii de familie nu sunt de acord să distribuie populației pastilele de iodură de potasiu și spun că nu au fost consultați când s-a luat această decizie. Ei fac apel la Ministerul Sănătății să găsească o altă soluție, susținând că această atribuție le-ar bloca activitatea medicală.  „Un medic de familie trebuie să distribuie,zilnic, timp de 12,5 ore doar pastile de iodură de potasiu. La aceasta se adaugă activitatea din cabinet și de pe teren…Asta înseamnă 20 de ore de muncă zilnic, timp de 3 săptămâni. Sau blocăm activitatea pentru ceilalți pacienți?”, spune la RFI, dr. Ioana Aliona,  președinta Patronatului Medicilor de Familie Timiș.

Patronatele medicilor de familie din Iași, Timiș, Bistrița-Năsăud, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu nu sunt de acord cu distribuirea pastilelor, susținând că această atribuție le-ar bloca activitatea medicală. 

„Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Medicii de familie sunt furnizori privați de servicii medicale de asistență medicală primară, care acordă aceste servicii în baza unui contract civil încheiat cu casele județene de asigurări de sănătate.

Recent Ministrul Sănătății a anunțat că medicii de familie vor fi implicați în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu. La fel ca și decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie
vaccinatori, acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară. Așa cum am arătat atunci
când am solicitat decidenților să elimine prevederea conform căreia distribuirea tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 se face prin cabinetele de medicină de familie, procedura de acordare a tichetelor, prin documentația care se impune a fi întocmită încarcă și mai mult atribuțiile administrative ale medicilor de familie. În aceste condiții medicii de familie nu-și pot exercita profesia, fiind blocați de birocrația instituită de actele normative ce le reglementează activitatea.

Menționăm că acordarea tichetelor de masă obligă la contactarea pacienților vaccinați, care să fie chemați să se întoarcă în cabinet, să fie programați pentru ridicarea tichetelor, să se întocmească registrul de evidenţă, să se completeze tichetele de masă (câte cinci pentru fiecare persoană vaccinată) cu datele personale ale beneficiarilor, acestea urmând să fie completate la momentul distribuirii acestora. Toate aceste operațiuni consumă din timpul acordat pacienților și afectează grav calitatea actului medical, în aceste condiții medicii de familie fiind nevoiți să renunțe la vaccinarea în cabinete. „, se arată în comunicatul publicat luni de Patronatele medicilor de familie din Iași, Timiș, Bistrița-Năsăud, Galați, Vrancea, Teleorman, Vâlcea, Bihor și Sibiu

Noi am propus ministrului Sănătății să se facă un flyer cu informații, care să fie distribuit cu medicamentul. Suntem dispuși să contribuim la realizarea acestui flyer, dar nu ne putem opri din activitate. Am făcut un calcul și a reieșit că zilnic un medic de familie trebuie să distribuie timp de 12,5 ore doar pastile de iodură de potasiu. La aceasta se adaugă activitatea din cabinet și de pe teren…Asta înseamnă 20 de ore de muncă zilnic, timp de 3 săptămâni. Sau blocăm activitatea pentru ceilalți pacienți? „, spune la RFI dr. Ioana Aliona,  președinta Patronatului Medicilor de Familie Timiș.

Ad

Exit mobile version