Și mă întreb io așa, în locul DIICOT-ului care nu se întreabă, că dacă se întreba am fi aflat și noi, cum naiba au băgat Vanessa cu Gelu și cu Thomas kilograme întregi de ayahuasca pe la graniță? Granița aia parfumată și pregătită cu fundiță roșie de ani de zile pentru Schengen cică. Iar la cum arată lucrurile, nici nu erau la primul transport. Cum? Cum? , a scris pe facebook Daniela Tobă, fost şef birou relaţii publice la STS.
Și aș mai vrea să știu cîte centre d-astea de băut și fumat aiahuașcă există în țară, să nu mai umplu de nebună prin Kaufland. Nu de alta, dar încă din 2017, de exemplu, se lăuda un nene pe net că și-a deschis centru de healing după ce a experimentat cu aiahuașcă și a hotărît să împărtășească și românilor experiența lui. Mai mult, pînă de curînd vindea un alt nene ceai pe olx, da’ s-a speriat și a retras iute anunțul. DIICOT oricum nu ne poate spune cîte sînt, că el se autosesizează numa’ la foști șefi de servicii secrete, mai afirmă ea.
Gelu Oltean, fost şef al DGIPI, organiza împreună cu iubita lui, Vanessa Youness, şi cetăţeanul britanic Thomas Lishman şedinţe de şamanism la care participau zeci de persoane, unde se consumau droguri, respectiv o băutură tradiţională folosită de triburile din Amazon, care provoacă viziuni şi halucinaţii, transmite Agerpres.
Conform documentelor aflate la dosarul deschis de DIICOT, două companii globale internaţionale organizează pe teritoriul României retreaturi prin intermediul unor facilitatori, care au ca scop oficial declarat terapia integrativă dinamică de grup pentru evoluţia interioară în cadrul unor ceremonii spirituale sub coordonarea unui/unor shamani, unde se prepară şi se consumă Ayahuasca, un amestec din Chacruna (conţine DMT – drog de mare risc), plantă ce generează viziuni şi halucinaţii şi viţa de Ayahuasca, amestec de ierburi folosit în trecut în scopuri religioase şi şamanice în bazinul amazonian.
Pe 4 decembrie, poliţişti de la DCCO Braşov s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că persoane neidentificate organizează pe raza judeţului Dâmboviţa diverse ceremonii spirituale în care se consumă droguri şi se desfăşoară ritualuri cu Ayahuasca.
Din informaţiile poliţiştilor, cetăţeanul britanic Thomas Ivor Mowbray Lishman urma să coordoneze în România, în perioada 13-15 decembrie, împreună cu Vanessa Youness, într-o locaţie ce urmează să fie comunicată ulterior participanţilor, o ceremonie spirituală cu un ritual specific medicinei amazoniene cu Ayahuasca.
Pe plan internaţional, Thomas Lishman este cunoscut pentru desfăşurarea de retreat-uri cu ritualuri cu Ayahuasca şi în mod obişnuit îşi promovează evenimentele de acest gen prin intermediul website-ului: http://www.thehiddendoorway.com, folosind ca acoperire o firmă de turism, înregistrată în paradisul fiscal “Isle of Man” situată în Marea Irlandei.
Pentru participarea la evenimentul din România, participanţii trebuiau să plătească suma de 550 de euro de persoană, dacă acceptă să fie cazaţi în camere pentru două persoane, sau 1.100 de euro de persoană, dacă participantul doreşte să fi cazat singur, iar sumele de bani trebuiau virate într-un cont PayPal indicat de organizator.
Înscrierea participanţilor se face prin completarea mai multor date personale pe site-ul http://www.thehiddendoorway.com şi ulterior prin condiţionarea participării de o recomandare transmisă prin email de un alt participant la un eveniment anterior.
În România, evenimentul urma să se desfăşoare în localitatea Răcari, sat Stăneşti, judeţul Dâmboviţa, într-o clinică deţinută de Vanessa Youness.
Potrivit anchetei DIICOT, Vanessa Youness a pus la dispoziţie participanţilor spaţiul necesar în vederea consumului de droguri şi a fost organizatoarea evenimentului. Taxa de participare era de 550 euro de persoană, plătită sub forma mascată de donaţie, iar cetăţeanul britanic a oferit spre consum Ayahuasca unui număr de 38 de participanţi la evenimentul organizat pe 13 decembrie.
Unul dintre participanţii la şedinţa de şamanism le-a relatat procurorilor că, pe 13 decembrie, în jurul orei 17,00, s-a prezentat la recepţia clinicii, unde a primit şi a completat un formular cu date personale şi un formular de donaţie pentru suma de 550 euro, care reprezenta în realitate taxa de participare (achitând cash suma de 300 euro şi 1.200 lei).
În jurul orei 20,00, a avut loc un ritual tradiţional coordonat de Thomas Lishman şi toţi participanţii au primit asigurarea că pe teritoriul României consumul de Ayahuasca este legal prin intermediul clinicii deţinute de Vanessa Youness.
Fiecare participant, inclusiv Gelu Oltean şi Vanessa Youness, a primit aproximativ 20 ml de ceai preparat din Ayahuasca într-un pocal din metal şi a băut tot conţinutul.
Martorii care au dat declaraţii în dosar au arătat că Gelu Oltean era implicat în desfăşurarea de operaţiuni privind circulaţia drogurilor în cadrul evenimentelor organizate de prietena sa, Vanessa Youness, cu care are o relaţie consimţită şi locuiesc împreună de mai mulţi ani.
O femeie le-a spus procurorilor că în septembrie 2019 s-a întâlnit în Peru cu Gelu Oltean şi Vanessa Youness, iar din luna octombrie 2019 a devenit colaborator voluntar în cadrul clinicii.
Pe 14 decembrie, procurorii şi poliţiştii au descins în clinica deţinută de Vanessa Youness, unde au descoperit fragmente vegetale uscate de culoare maro-verzuie, ambalate în pungi, pliculeţe, capsule, sticluţe, eprubete sau diverse recipiente din plastic.
Ayahuasca este un drog halucinogen de mare risc, un amestec de plante medicinale folosit cu secole în urmă de şamanii din pădurea tropicală din Amazon în ritualurile de călăuzire a oamenilor. Ayahuasca se referă atât la ceremonia de vindecare amazoniană, cât şi la băutura sacră care se bea în timpul acesteia.
Ayahuasca este considerată, în mod eronat, o singură plantă, dar este, de fapt, o combinaţie din două plante: frunze de Chacruna, cunoscută şi sub denumirea de Psychotria viridis, şi tulpina plantei agăţătoare Banisteriopsis caapi. Chacruna conţine o substanţă numită dimetiltriptamina (DMT), similară ca structură cu serotonina şi un compus prezent în ‘ciupercile magice’. Odată ingerată, substanţa trece bariera sânge-creier până când DMT va ajunge la receptorii din creier, declanşând reacţia neuronilor. Efectul băuturii apare în aproximativ jumătate de oră de la consum şi persistă aproximativ şase ore.
Un aspect interesant la halucinaţiile pe care le declanşeaza Ayahuasca este că, spre deosebire de efectul pe care îl au droguri ca LSD sau ‘ciupercile magice’, experienţa Ayahuasca îi face pe oameni să devină tot mai conştienţi de faptul că halucinează.