spot_img
-1 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeIntotero: Trebuie să punem STOP violenţei domestice! Peste 28.000 de persoane au...

Intotero: Trebuie să punem STOP violenţei domestice! Peste 28.000 de persoane au fost victime în primele 6 luni ale anului 2023

-

- Reclama -

Ministrul Familiei, Tineretului şi Sportului, Natalia Intotero anunţă joi că peste 28.000 de persoane au fost victime ale violenţei domestice în primele şase luni ale anului 2023 şi arată că orice femeie care se află în pericol trebuie să ceară ordin de protecţie, cu toate implicaţiile juridice ce decurg de aici, să ceară ajutorul specialiştilor ANES, să sune la HELPLINE 0800.500.333, număr de telefon nonstop sau la 112, iar un lucru foarte important este acela că nu trebuie să-şi retragă cererea o dată ce aceasta a fost depusă.

- Reclama -

”Trebuie să punem STOP violenţei domestice! Peste 28.000 de persoane au fost victime ale violenţei domestice în primele şase luni ale anului 2023. Aseară, târziu, am vizitat un centru de primire în regim de urgenţă pentru victimele violenţei domestice din Iaşi, din cadrul DGASPC Iaşi, condus de minunata Roxana Necula – o doamnă muncitoare, care, zi de zi trudeşte cu credinţa că menirea ei e să le ajute pe femeile mai puţin norocoase. Evident, locaţia este secretă, pentru ca voi, cele care ajungeţi aici, să simţiţi cu adevărat că sunteţi protejate. Am fost extrem de emoţionată, pentru că în acestă locaţie, am întâlnit femei de toate vârstele şi din toate categoriile sociale. De la tinere mămici, la femei adulte, care au dat naştere mai multor copii, cu zece clase absolvite sau chiar cu studii doctorale, toate, dar absolut toate trăiau aceeaşi suferinţă fizică sau morală. Au fost abuzate de cei de la care ar fi trebuit să primească, dragoste, susţinere şi ajutor. Dar toate au în comun un lucru: sunt curajoase! După ani de zile în care partenerul pe care cândva l-au iubit le-a abuzat, au cerut ajutorul”, afirmă ministrul într-o postare pe Facebook.

- Advertisement -

Ministrul Familiei încurajează victimele violenţei domestice să ceară ordin de protecţie.

”Orice femeie care se află în pericol trebuie să ceară ordin de protecţie, cu toate implicaţiile juridice ce decurg de aici, să ceară ajutorul specialiştilor ANES, să sune la HELPLINE 0800.500.333, număr de telefon nonstop sau la 112. Un lucru foarte important este acela că nu trebuie să-şi retragă cererea o dată ce aceasta a fost depusă”, spune ministrul.

- Advertisement -

Natalia Intotero menţionează că sistemul de monitorizare electronică a agresorilor victimelor violenţei domestice a fost operationalizat la 1 octombrie 2022 şi este un proiect-pilot care va fi implementat în 3 etape:1. Bucureşti, Iaşi, Mureş şi Vrancea(judeţe cu cea mai mare incidentă) 2022-2023. 2. Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu-Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea. 3. Restul judeţelor rămase.

”Vreau ca toate femeile care trăiesc orice formă de abuz să ştie că statul le oferă sprijin gratuit – cazare, masă, consiliere juridică şi psihologică, asistenţă în găsirea unui loc de muncă. Peste 5.000 de victime ale violenţei domestice au primit ajutor în cele 42 de locuinţe protejate în toate judeţele ţării, 20 de centre de recuperare pentru victimele violenţei domestice şi 52 de centre de primire în regim de urgenţă. Doamnelor, Dacă trăiţi în abuz sau ştiţi pe cineva care este victima violenţei domestice, cereţi ajutor! Suntem aici pentru dumneavoastră. Nu vă judecăm, ci vă suntem alături în toate modurile posibile”, spune Natalia Intotero.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img