Home Mehedinți INTERVIU CU PRIMARUL COMUNEI ILOVIȚA: „Avem nevoie de gaze și alimentare cu...

INTERVIU CU PRIMARUL COMUNEI ILOVIȚA: „Avem nevoie de gaze și alimentare cu apă. Apartenența la Zona Metropolitană Orșova ar putea rezolva situația” (interviu și VIDEO)

0

Proiectul ORȘOVA METROPOLITANĂ, ce va cuprinde și comunele Ilovița, Eșelnița, Dubova și Svinița, propus de CONSTANTIN POPESCU, candidatul PSD la funcția de primar al Orșovei, este susținut de primarii din zonă. Urmăriți un interviu cu primarul comunei Ilovița, Ștefan Pătășanu! (VIDEO)

Reporter: Domnule primar, după cum ați văzut, a apărut ideea unei zone metropolitane, în jurul Orșovei, care să cuprindă și comuna Ilovița. Cum vi se pare această idee și ce credeți că aduce nou apartenența la o astfel de zonă metropolitană?

Ștefan Pătășanu: E o idee extraordinar de bună, pentru exercițiul financiar al Uniunii Europene 2021 – 2027, pentru că fondurile europene pot fi accesate de comunități locale mai mari, cu sume mai mari. Zona noastră, Ilovița – Svinița, Clisura Dunării de fapt, cu Orșova care e centrul, trebuie să se dezvolte. Am rămas în urmă, într-un fel. Suntem o comunitate mică și practic nu putem obține proiecte cu valori foarte mari, pentru că alimentările cu apă sau alimentările cu gaze sunt proiecte mari, pe care o comunitate mică precum a noastră nu le poate suporta. Iar pentru a dezvolta turismul, acestea sunt vitale. Noi, comuna Ilovița, de exemplu, avem o problemă mare cu alimentarea cu apă și canalizarea. Nu am reușit să avem așa ceva.

Reporter: Cu alte cuvinte, astfel de zone integrate pot să câștige proiecte mari de la Uniunea Europeană!

Ștefan Pătășanu: Da, așa este, comunitățile mari din zonele metropolitane pot accesa proiecte cu valori mari și doar așa putem dezvolta zona armonios și accelerat.

Reporter: Vorbeați de alimentarea cu apă. Ce altceva îi mai lipsește comunei Ilovița, care are un peisaj extraordinar și care ar fi prielnică pentru dezvoltarea turismului?

Ștefan Pătășanu: Turismul în această zonă nu este dezvoltat prea mult din cauză că zona noastră a fost afectată, cu ani în urmă, de drumul județean 607C, care abia la ora actuală face obiectul unui alt proiect de dezvoltare și reabilitare. Consiliul Județean dezvoltă acest proiect, pe fonduri europene, este în faza evaluării proiectului tehnic. Totul trebuie bine cântărit, deoarece avem o distanță destul de mare, de la DN 6 și până la Balta, de peste 37 de kilometri, și sunt multe lucrări pe zona Ilovița – Podeni, lucrări ce necesită o atenție foarte mare în ceea ce privește evaluarea corectă a costurilor. Din păcate, avem deja o amintire tristă din perioada 2005 – 2006, când o firmă grecească, ce venise să execute lucrarea, s-a retras din motive care țineau de incapacitatea de a finaliza lucrarea, valorile evaluate fiind prea mici. Tocmai din acestă cauză nu s-a dezvoltat turismul, drumul fiind inaccesibil turiștilor.

Reporter: O altă oportunitate de investiții pe o zonă metropolitană este conferită și de aducțiunea cu gaze naturale. Credeți că ar fi posibilă o asemenea investiție aici la Ilovița?

Ștefan Pătășanu: Da, m-am gândit pentru viitor, la un proiect, pe care eu singur nu îl pot realiza. Fiindcă a venit această idee cu zona metropolitană, la care și Consiliul Județean aderă și ne sprijină, există șanse mari. Aici trebuie să subliniez faptul că, indiferent de culoarea politică, este nevoie de sprijinul politicului, fără de care nu poți face nimic la nivel local. Noi suntem o comunitate mică și nu avem capacitatea necesară. Dar cu zona metropolitană și cu sprijinul Consiliului Județean, se pot accesa fonduri pentru a aduce gazul în zonă. Sunt diferite variante, dar specialiștii vor decide mai bine. Trebuie să recunoaștem că lemnul nu mai este o variantă optimă pentru încălzire. Chiar dacă suntem în zona de munte, este o mare problemă cu lemnul, atât pentru bătrâni, cât și pentru toți ceilalți. Lemnul s-a scumpit, s-au cam tăiat excesiv pădurile, pădurea crește greu, iar cu lemnul este din ce în ce mai greu. Ideea alimentării cu gaze, în sistem integrat, are mai multe variante, în condițiile în care se pot accesa fonduri consistente pentru asta. Ori putem aduce gazul dinspre Caransebeș, ori din zona Motru, prin Baia de Aramă, coborând pe Ponoarele, Izverna, Balta, Podeni, Cireșu, pentru că tot este nevoie și acolo de gaze. După care, din Ilovița se poate merge și către Orșova și celelalte localități ale zonei metropolitane.

Reporter: Credeți că aceste utilități, dacă vor fi aduse, și dacă vom avea infrastructură, gaze și toate celelalte utilități, se va dezvolta turismul, vor veni oameni care să își construiască aici pensiuni, case de vacanță?

Ștefan Pătășanu: Da, cu siguranță, vor veni oameni care să dezvolte turismul în zonă. Noi suntem acum într-o fază în care lucrăm la planul urbanistic, la mărirea suprafeței de intravilan. Ilovița s-a dezvoltat mai bine, undeva pe dealurile din preajmă, către Orșova, unde oamenii au colibe și unde avem drumurile asfaltate pe fonduri europene, cu alimentare cu energie electrică și iluminat public. Din păcate, nu avem alimentare cu apă. Am încercat, prin 2008, să accesăm fonduri pentru așa ceva, dar condiția de eligibilitate era să avem și o populație de minim 2.000 de locuitori, ceea ce nu se îndeplinea. Alimentarea cu apă în acestă comună nici nu e posibilă la nivelul unor proiecte locale mici, Ilovița nu are pânză freatică, nu avem de unde să aducem apa, decât dacă am realiza o aducțiune de la Topleț, de unde se alimentează și Orșova. De fapt, apa s-ar putea aduce de la Orșova, din conducta care deja vine de la Topleț. Conducta poate veni din dreptul Gării de la Orșova, peste deal, dar pentru asta avem nevoie de fonduri ce pot fi atrase cu succes în contextul apartenenței la o zonă metropolitană.

Reporter: Astfel de localități, prin așezarea lor, în Europa sunt prielnice agroturismului și turismului tradițional, turiștii pot veni să guste din preparatele locale, să vadă cum trăiesc localnicii și ce tradiții păstrează. Este o oportunitate de viitor?

Ștefan Pătășanu: Da, pentru că în zona noastră de deal, localnicii au conace și colibe, unde poți consuma produse tradiționale, produse bio, care pot fi puse în valoare.

Ad

Exit mobile version