spot_img
-2 C
București
marți, noiembrie 19, 2024
AcasăExterneInteligența artificială în slujba dictaturii: Partidul Comunist chinez colectează în prezent o...

Inteligența artificială în slujba dictaturii: Partidul Comunist chinez colectează în prezent o cantitate incredibilă de date personale ale cetățenilor și ale afacerilor lor: taxe, declarații bancare, istoricul achizițiilor, dosare medicale, caziere juridice…. Cu ajutorul Inteligenței artificiale, toate aceste date sunt compilate pentru a stabili anumite ”scoruri de credit social”, pe baza cărora se stabilește nivelul de comportament al cetățeanului și gradul în care acesta trebuie supravegheat

-

- Reclama -

Noile tehnologii  vin în sprijinul regimurilor dictatoriale, într-un mod pe care cu greu l-am fi putut anticipa în urmă cu câțiva ani, scrie revista Foreign Affairs conform RFI.

- Reclama -

După aparentul triumf al democrației liberale odată cu sfârșitul Războiului rece, reapariția statelor de tip polițienesc părea ceva neverosimil. Noile tehnologii apărute la începutul mileniului, internetul și telefoanele mobile, păreau să vină în folosul cetățenilor, oferindu-le acestora un acces mai bun la informație, la interconectare și posibilitatea formării de comunități viabile, într-un cadru și mai democratic.

- Advertisement -

Dar speranțele în acest sens s-au dovedit a fi naive. S-a dovedit că noile tehnologii oferă liderilor autoritari metode noi prin care își pot menține puterea, permițându-le de exemplu să-și supravegheze oponenții într-un mod mult mai puțin intruziv decât prin metodele tradiționale ale polițiilor politice, de tip STASI de exemplu.

Regimurile autocrate, în frunte cu China, folosesc acum internetul, rețelele sociale, Inteligența Artificială și alte noi tehnologii, pentru a rămâne cât mai mult timp la putere.

- Advertisement -

Camerele de supraveghere cu rezoluție mare, recunoașterea facială, virușii, programele de analizare automată a textelor fac parte acum din noile metode de supraveghere.

Partidul Comunist chinez colectează în prezent o cantitate incredibilă de date personale ale cetățenilor și ale afacerilor lor: taxe, declarații bancare, istoricul achizițiilor, dosare medicale, caziere juridice…. Cu ajutorul Inteligenței artificiale, toate aceste date sunt compilate pentru a stabili anumite ”scoruri de credit social”, pe baza cărora se stabilește nivelul de comportament al cetățeanului și gradul în care acesta trebuie supravegheat.

Astfel, regimul își permite să controleze (sau să blocheze dacă e nevoie), accesul cetățenilor la practic toate tipurile de servicii, de la pașapoarte și abonamente de transport în comun până la educație.

Represiunea de tip digital care are loc în țări precum China nu face decât să sporească drepturile statului și să reducă incontinuu libertățile individuale. Dar acesta este poate doar un punct de vedere pesimist. În perioada următoare schimbările foarte rapide din lumea tehnologiei vor crea poate o dinamică de tipul jocului de-a șoarecele și pisica, iar dacă ar fi să ne luăm după istorie, creativitatea și responsabilitatea caracteristice societăților deschise vor permite, pe termen lung, ca democrațiile să treacă cu bine peste această eră a transformărilor tehnologice”, estimează Foreign Affairs.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img