spot_img
11 C
București
duminică, septembrie 25, 2022
AcasăAnalizeÎnţelegerea americano-rusă de la Geneva face prima victimă vizibilă: Kurzii

Înţelegerea americano-rusă de la Geneva face prima victimă vizibilă: Kurzii

-

Autorităţile kurde din Siria au criticat sâmbătă Consiliul de Securitate al ONU pentru extinderea mecanismului transfrontalier de asistenţă umanitară doar în nord-vestul ţării, fără a redeschide punctul de trecere către teritoriile pe care le controlează în nord-estul Siriei, transmite AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat vineri, în unanimitate, o rezoluţie prin care se extinde cu şase luni reînnoibile un mecanism al ONU de asistenţă umanitară transfrontalieră pentru Siria, fără avizul Damascului, care expiră sâmbătă.

Multe ONG-uri au criticat un compromis american-rus ce permite accesul doar pe la Bab al-Hawa, la graniţa de nord-vest a Siriei cu Turcia, în provincia Idleb. Jumătate din această provincie se află în mâinile rebelilor şi a jihadiştilor.

Alte trei puncte de acces, inclusiv cel de la Al-Yarubiyah la graniţa cu Irak, au fost eliminate în 2020, la presiunea Rusiei, aliată a regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad.

„Nu ne opunem acordării de ajutor poporului sirian (…), ci ne opunem (acestei politici) a „dublei măsuri”, se arată într-o declaraţie a administraţiei kurde semi-autonome care controlează o mare parte din nord-estul ţării.

„Această decizie accentuează tragedia umanitară prin prelungirea asediului pe care îl suportăm din toate părţile”, conform sursei citate.

Autorităţile kurde din Siria şi ONG-urile au cerut redeschiderea punctului de trecere de la Al-Yarubiyah şi un proiect de rezoluţie în acest sens a fost prezentat de Irlanda şi Norvegia, membri nepermanenţi ai Consiliului de Securitate.

„Consiliul (…) a eşuat din nou să răspundă provocărilor vitale cu care se confruntă populaţia din nord-estul Siriei”, a declarat vineri David Miliband din partea Comitetului Internaţional de Salvare (IRC).

Amnesty International a condamnat, de asemenea, votul Consiliului de Securitate al ONU, calificându-l drept un „compromis” ce trece cu vederea tragedia umanitară din nord-estul Siriei, unde trăiesc, în tabere supraaglomerate, multe rude ale luptătorilor din cadrul grupării jihadiste Stat Islamic.

Guvernul sirian a salutat votul Consiliului de Securitate drept o reafirmare a unităţii Siriei.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...