spot_img
15.9 C
București
joi, iunie 8, 2023
AcasăDezvaluiriÎnțelegerea ALDE-PPE din Parlamentul European vizează retragerea dreptului Poloniei de a vota...

Înțelegerea ALDE-PPE din Parlamentul European vizează retragerea dreptului Poloniei de a vota în Consiliul European

-

Una dintre mizele acordului dintre liberalii europeni (ALDE) și grupul popularilor (PPE) înainte de votarea noului președinte al Parlamentului European a fost retragerea dreptului Poloniei de a vota în Consiliul European, transmite Politico, citând surse de înalt nivel din cadrul Legislativului UE.

- Reclama -

Astfel, membrii ALDE au insistat ca PPE să ceară activarea, în cazul Poloniei, a articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, ceea ce ar lăsa țara fără dreptul de a vota în cadrul Consiliului European. Polonia este în centrul unei crize politice după ce Parlamentul a adoptat o serie de măsuri considerate neconstituționale, iar președintele a promulgat respectivele acte normative.

Articolul 7 are două părți — Articolul 7.1, potrivit căruia Consiliul lansează un avertisment oficial unui stat membru acuzat de încălcarea drepturilor fundamentale, și Articolul 7.2, care se activează în cazul în care avertismentul nu își atinge scopul. Activarea presupune impunerea de sancțiuni și suspendarea dreptului de vot în Consiliu.

Articolul 7 apare menționat prima dată în Tratatul de la Amsterdam, care a intrat în vigoare în 1999. Potrivit documentului, orice stat membru al UE care încalcă valorile europene fundamentale, definite drept „libertatea, democrația, respectarea drepturilor omului și a statului de drept” va fi sancționat.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img