COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB (PRELUARE INPOLITICS)
Pe lîngă alte cîteva chestii care o fac unică în lume, România are una extrem de interesantă, deși cu un gust amar: e, probabil, singura țară în care publicațiile intelectuale se fac scut în fața structurilor de forță, precum DNA ori serviciile secrete. Prin definiție, am spune, intelectualul este un contestatar al serviciilor, un partizan îndîrjit al libertății, mai ales cea de exprimare, un combatant al dictaturilor, al controlului statal, un personaj plasat la polul opus militarizării. La noi, e exact pe dos. Dacă analizăm, spre exemplu, doar cîteva articole care se regăsesc azi pe prima pagina a prestigioasei reviste ”22”, săptămânal independent de analiză politică și actualitate culturală, aproape simțim fiori reci pe șira spinării. Un săptămînal în care, în primul număr, acum 28 de ani, a văzut lumina tiparului celebrul ”Apel către lichele” al lui Gabriel Liiceanu…
Asta, pentru că respectivele materiale, semnate de condeie de prestigiu, nu sunt altceva decît veritabile ofrande pe altarul serviciilor și al DNA, lacrimi vărsate pentru Laura Kovesi ori Florian Coldea șamd; per ansamblu, un veritabil scut uman-intelectual întru protejarea structurilor de protecție, dacă ne putem exprima astfel. Emblematic ar fi ”raționamentul” Andreei Pora, spre exemplu: cum să fie DNA perfectă într-o țară în care 30% nu au WC-uri??
Să facem o scurtă trecere în revistă:
Rodica Culcer: ”Atacul asupra SPP şi obsesiile lui Dragnea”
”(…)Liviu Dragnea urmărește transferul SPP în subordinea ministrului de Interne Carmen Dan, pentru a avea control total asupra miniștrilor, în care n-ar avea deloc încredere. Din declarațiile făcute luni de Liviu Dragnea rezultă însă și o anumită teamă față de informațiile pe care SPP le-ar putea furniza justiției cu privire la activitățile demnitarilor PSD, inclusiv ale sale. Miza nu este deci doar controlul asupra miniștrilor și eventuala subminare a instituției prezidențiale, ci blocarea oricărei instituții care l-ar putea controla. În termeni medicali, am putea vorbi de paranoia. În termeni politici, vorbim despre ascensiunea unui lider de partid obsedat de control, un lider a cărui ascensiune trebuie oprită cu orice preț”.
Sabina Fati: ”Până unde se poate juca Dragnea cu serviciile”
”În strategia pe care (Liviu Dragnea n.n.) a pus-o la cale și pe care o desfășoară cu ajutorul diferitelor canale mediatice a atacat rând pe rând cele mai importante servicii de informații autohtone. Se folosește de date din interiorul acestor instituții, fiindcă are peste tot propriii agenți, care-i pun pe masă firimituri mai mult sau mai puțin proaspete sau îl avertizează despre ceea ce urmează să se întâmple. Și Dragnea reușește să fie cu un pas în fața lucrurilor, chiar și atunci când e vorba despre procurorii DNA care se ocupă de dosarul lui”.
Tia Șerbănescu: ”La ordinul lui Daddy”
”La ordinul lui Dragnea, care îl acuză pe șeful SPP că vrea să-l execute (așa a auzit el din gură în gură), Vio și guvernul ei au renunțat la SPP, pe care să-l vor să mute la MAI, adică la PSD(…) Scăpat și el de sub paza SPP, Tăriceanu a relansat lupta cu statul paralel alături de inculpatul Dragomir, fost ofițer SRI. Chiar le stă bine împreună. Nici nu-i mai deosebești. Dar așa-i când se ascute lupta pe servicii: a revenit în actualitate povestea unei rețele de prostituate minore (din 2005) patronată de un chinez protejat de procurori, polițiști și ofițeri SRI care profitau de victimele sechestrate. Printre clienți se afla și fratele șefului SIE, Gabriel Predoiu, care la vremea respectivă era ofițer SRI. DIICOT a clasat dosarul în 2008. Jegoasă istorie! Și câte n-or mai fi! Aflăm despre ele doar când trebuie să mai plece niște persoane.”
Andreea Pora: ”Greșeala DNA, bucuria corupților ”
”Dar într-o țară în care toate merg anapoda, așa cum arată cifrele seci ale ultimelor rapoarte, doar DNA trebuie să fie, nu-i așa, fără de greșeală și fără de pată. Altfel decât sunt țara, societatea și conducătorii ei. De exemplu, Indexul European al Consumatorului de Sănătate, dat publicității săptămâna trecută, arată că România se plasează pe ultimul loc, 34, în urma Bulgariei și Albaniei, la mai toți indicatorii, iar rata mortalității infantile este dublă față de media europeană. Eurostatul (2017): 38,8% din populație este expusă riscului de sărăcie și excluziune socială, față de 23,5%, cât e media UE. Același studiu ne arată că 30% dintre români nu au grup sanitar (WC, cadă, duș).”
Rodica Culcer: ”Lupta PSD cu şi pentru serviciile secrete”
”Pentru campania anticorupție, îndepărtarea lui Florian Coldea, care susținea activitatea DNA în limitele legii, a fost o lovitură, agravată de faptul că succesorul său nu mai furnizează informații relevante procurorilor anticorupție, deși are cadrul legal pentru a o face. Să nu știe oare președintele Iohannis de această schimbare de atitudine a SRI? Ne îndoim. Asaltul asupra generalului Coldea a fost însoțit de o campanie furibundă de propagandă împotriva „acoperiților“ din justiție și din presă, care s-ar fi aflat la originea „abuzurilor“ comise asupra oamenilor politici. Ne amintim de agitația Danei Gârbovan, care cerea anchete asupra implicării SRI în activitatea magistraților, fără a da însă nici un nume sau alte elemente concrete, de „autodenunțul“ lui Robert Turcescu, răsplătit cu un mandat de deputat PMP, și, mai recent, de declarațiile acuzatoare, dar nesusținute cu probe ale fostului colonel SRI Daniel Dragomir, codamnat în primă instanță pentru corupție, care a jucat un rol și în afacerea Black Cube, care urmărea compromiterea doamnei Kövesi și ale cărei detalii nu au fost încă lămurite. În tot cazul, aici își are originea teoria „statului paralel și ilegitim“, prin care PSD și ALDE încearcă să-și justifice atacul asupra justiției și a instituțiilor controlate de CSAT.”