Home Analize Întâlnire istorică la Havana: Vaticanul recunoaște că evenimentul va folosi Kremlinului

Întâlnire istorică la Havana: Vaticanul recunoaște că evenimentul va folosi Kremlinului

0

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Christoph Strack

Capii bisericilor Romano-Catolică şi Ortodoxă Rusă nu s-au întâlnit până acum niciodată. Astăzi însă, Papa Francisc şi Patriarhul Kiril vor avea o întrevedere de două ore pe aeroportul din Havana. Este un eveniment ecleziastic şi politic de însemnătate istorică.

Sosirea Patriarhului Kiril la Havana

Cele două Biserici surori, Ortodoxă şi Catolică au fost una de-a lungul primului mileniu creştin. Apoi s-a ajuns la marea schismă (1054), din cauza setei de putere a Episcopului Romei, a controverselor privind însemnătatea tradiţiei şi a altor neînţelegeri. Astăzi există puncte de vedere foarte diferite legate de raporturile dintre stat şi Biserică. Biserica Ortodoxă Rusă este foarte implicată în viaţa publică. Aşa a fost pe vremea ţarilor, aşa este şi acum. Şi de aceea activităţile misionare ale catolicilor în Rusia şi amestecul lor în viaţa spirituală din Ucraina, care a produs scindarea ortodocşilor, produc mari nemulţumiri Patriarhiei de la Moscova.

Acum însă, Papa Francisc se află pe drum, de la Roma la Mexic iar Patriarhul Kiril de la Moscova spre Paraguay şi Brazilia. Ambii vor face în acelaşi timp o escală la Havana. Capitala Cubei nu a fost întâmplător aleasă ca loc al întâlnirii. Anii trecuţi, când se specula despre o posibilă astfel de întrevedere la vârf, se spunea că posibile locuri de întâlnire ar fi capitala Austriei, Viena, sau cea a Republicii Belarus, Minsk. Dar fiecare oraş din Europa este încă marcat de falia dintre Biserica de Răsărit şi cea de Apus. „Havana este locul ideal pentru o astfel de întâlnire”, a declarat pentru DW preşedintele Societăţii pentru Studiul Răsăritului Creştin, Karl Pinggera. Cuba este guvernată de un regim distant faţă de occident şi apropiat de Rusia, a evidenţiat istoricul din Marburg.

Kremlinul şi Biserica se sprijină reciproc

„În Rusia lui Putin, Kremlinul şi Biserica fac front comun împotriva occidentului” se intitulează un articol publicat de curând de Rudolf Prokschi, profesor de teologie la Universitatea din Viena. Aceasta este ” o alianţă cum nu a mai existat în cei mai bine de 1000 de ani de istorie ai Ortodoxiei ruse”, subliniază autorul. În timpul mandatelor Putin, Biserica Ortodoxă Rusă a redevenit biserică de stat, aproape la fel ca în timpul absolutismului, mai scrie Prokschi.

În opinia profesorului, întâlnirea de la Havana constituie o mare surpriză. În Biserica Ortodoxă Rusă există mai multe curente, iar unul dintre ele, deloc de neglijat, se pronunţă pentru păstrarea distanţei faţă occident şi Vatican. Dar întâlnirea poate fi văzută şi ca o încercare a părţii ortodoxe de a-şi sublinia independenţa. Şi Pinggera consideră că raporturile dintre Biserică şi Kremlin sunt „incredibil de strânse”. Dar pe de altă parte, din partea Patriarhului Kiril, a cărui biografie atestă apropierea de stat, se poate aştepta o doză de independenţă.

Responsabilul pentru relaţii ecumenice al Vaticanului, cardinalul elveţian Kurt Koch, a evitat zilele trecute să răspundă întrebării dacă întâlnirea de la Havana îi va fi de folos preşedintelui Rusiei. El s-a mulţumit să afirme: „Cred că Putin este de acord cu întrevederea. Mai mult nu pot să spun”. Iar Pinggera adaugă: „În Rusia, evenimentul va fi privit ca un sprijin acordat politicii Kremlinului”.”

Papa Francisc înaintea plecării spre Cuba şi Mexic

Veritabil genocid

Luările de poziţie de până acum atestă că întâlnirea va avea şi o pronunţată importanţă politică. Ani în şir, conducătorul Oficiului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei de la Moscova, Mitropolitul Ilarion Alfeiev de Volokolamsk, a respins posibilitatea unei astfel de întâlniri, evidenţiind profundele diferenţe dintre cele două Biserici creştine. Acum însă, înaltul ierarh s-a referit la situaţia din Orientul Apropiat şi din părţi ale Africii, unde extremiştii islamişti „comit un veritabil genocid” împotriva creştinilor. În contextul acestei tragice situaţii „controversele interne” trebuie trecute în plan secund, a mai afirmat mitropolitul.

Anul trecut, Patriarhul Kiril a dat binecuvântare pentru „lupta împotriva terorismului” şi pentru campania lui Putin în Siria. Această poziţie nu a fost şi nu este împărtăşită şi de Vatican. De aceea rămâne de văzut conţinutul concret al declaraţiei comune ce va fi semnată de Papă şi de Patriarh pe aeroportul din Havana.

Ad

Exit mobile version