spot_img
13 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăAnalizeInstitutul Ministerului japonez al Apărării: China și Rusia încearcă să desființeze ordinea...

Institutul Ministerului japonez al Apărării: China și Rusia încearcă să desființeze ordinea mondială bazată pe valori liberale

-

Un think-tank japonez afiliat Ministerului Apărării a publicat un raport care spune că China și Rusia încearcă să desființeze ordinea mondială bazată pe valori liberale, astfel încât să o înlocuiască cu o singură rulare pe reguli nedemocratice. Mai mult, se crede că Beijingul și Moscova întăresc cooperarea în domeniul apărării, ceea ce ar putea duce la crearea unei alianțe informale, scrie Nezavisimaya Gazeta.

Raportul susține că Rusia și China plănuiesc să formeze un fel de nouă alianță internațională politică, concentrată pe stabilirea unui sistem global în care regimurile autoritare vor da tonul. Acest lucru ar alimenta și mai mult concurența dintre SUA și axa Rusia-China. Singura rază de lumină din această imagine sumbră este că conflictul din Ucraina și problemele economice nu permit încă Chinei să încheie un tratat de apărare reciprocă cu Rusia.

- Advertisement -

Potrivit raportului, acest tip de relație strânsă între Rusia și China face posibil ca Beijingul să prezinte pretenții unilaterale în Marea Chinei de Sud și în alte zone, precum și să amenințe Taiwanul, dezlegând totodată mâinile Rusiei pentru a continua activitățile militare în Ucraina. Ceea ce irită cel mai mult Tokyo este că navele de război și avioanele rusești și chinezești efectuează exerciții comune în Marea Japoniei și aproape de insulele japoneze.

Deci, ce trebuie să facă japonezii într-o situație atât de critică? Principalul lucru pentru ei este să-și intensifice alianța militară cu Statele Unite, în speranța că americanii nu vor încheia niciodată un acord cu China care să aibă impact asupra Asiei de Est, se arată în raport.

- Advertisement -

Valery Kistanov, șeful Centrului de Studii Japoneze de la Institutul Academiei Ruse de Științe din China și Asia Modernă, a subliniat că „Institutul pentru Studii de Apărare funcționează în subordinea Ministerului japonez al Apărării”. „Publică în fiecare an rapoarte despre Asia de Est. De fapt, este vocea Ministerului Apărării, deși neoficial. În opinia mea, noul raport servește doar la ridicarea tensiunilor fără motiv. Autorii săi susțin că Rusia și China intenționează să distruge ordinea mondială liberală pentru a stabili o alta, bazată pe „termenii celor două dictaturi”. Totuși, acest lucru este clar imposibil”, a conchis expertul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img