spot_img
13.7 C
București
duminică, mai 26, 2024
AcasăAnalizeInstitutul american pentru Studiul Războiului: Armata rusă a preluat sub controlul său...

Institutul american pentru Studiul Războiului: Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână

-

Armata rusă a preluat sub controlul său un teritoriu de 278 kilometri pătraţi într-o săptămână în estul Ucrainei, în principal în regiunea Harkov (nord-est), cel mai mare câştig al său în ultimul an şi jumătate pe frontul din Ucraina, potrivit unei analize publicate joi de AFP în baza datelor furnizate de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).

Între 9 şi 15 mai, 257 km2 au fost cuceriţi numai în regiunea Harkov, epicentrul actualei ofensive ruse, unde Moscova a revendicat capturarea a peste zece localităţi. Ceilalţi 21 de kilometri pătraţi ocupaţi de către armata rusă se află în diferite puncte de-a lungul liniei frontului, inclusiv în satul simbolic Robotino din sudul ţării, pe care trupele ucrainene l-au recucerit cu greu în timpul contraofensivei lor nereuşite din vară.

- Advertisement -

Forţele ruse nu au mai înregistrat un avans atât de rapid în teritoriul ucrainean de la jumătatea lunii decembrie 2022. Între 7 şi 13 decembrie, într-o fază a războiului în care linia frontului a fost mai mobilă, ruşii au avansat cu peste 350 km2 în regiunea Lugansk (nord-est), dar s-au retras în lunile precedente în regiunile Harkov (nord-est) şi Herson (sud) în faţa primei contraofensive ucrainene.

De la începutul anului 2024, Rusia a cucerit aproximativ 800 km2, mai mult decât pe ansamblul anului 2023 (600 km2).

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img