Home Economie Comert ÎNREGISTRARE DINTR-O REUNIUNE CU UȘILE ÎNCHISE LA BUDAPESTA /Viktor Orban susține că...

ÎNREGISTRARE DINTR-O REUNIUNE CU UȘILE ÎNCHISE LA BUDAPESTA /Viktor Orban susține că guvernul român A ACCEPTAT investițiile maghiare în Transilvania: BĂGĂM UN FORINT ȘI SCOATEM DOI

0

Premierul ungar Viktor Orban a apreciat vineri că nu are rost ca ţara sa să susţină firme care ulterior sunt expuse unor măsuri adverse ale guvernelor din alte state. El a cerut partidelor etnice maghiare din ţările vecine Ungariei să se asigure mai întâi că au sprijinul majorităţilor naţionale respective pentru astfel de iniţiative şi a dat ca exemplu România, unde Ungaria poate implementa programe de dezvoltare economică, cu acordul naţiunii majoritare, transmite MTI.

Site-ul de internet al guvernului de la Budapesta a publicat o înregistrare de la o reuniune cu uşile închise a Conferinţei Permanente Ungare, unde Orban s-a referit şi la relaţiile din cadrul Uniunii Europene. Potrivit MTI, premierul a apreciat votul europarlamentarilor români din ALDE împotriva rezoluţiei Sargentini, care condamna Ungaria, iar ca urmare, a arătat el, europarlamentarii unguri din partidele guvernamentale au votat la rândul lor, săptămâna aceasta, împotriva rezoluţiei critice a Parlamentului European privind România.

Analizând programele de dezvoltare economică din afara graniţelor, legat de Transilvania, el a subliniat că nu are sens să fie anunţate programe economice într-o formă în care statul care exercită puterea, să poată ataca cu urmări întreprinderile subvenţionate. Din acest motiv, a solicitat, şi va face la fel şi în viitor, ca partidele care reprezintă maghiarii din zona respectivă să discute elementele indispensabile ale acordului cu naţiunea majoritară pentru continuarea programelor de dezvoltare economică oferite de Ungaria.

Acest lucru s-a realizat în România, am fost şi norocoşi, a afirmat Viktor Orbán, care a precizat că s-au orientat după modelul german. El a subliniat că astăzi se pot realiza programe de dezvoltare economică, evident, nu fără obstacole deoarece aşa ceva nu există, dar, în principiu, cu acordul naţiunii majoritare.

Aceste programe merg bine; potrivit calculelor fiecare forint care este cheltuit pe programele de dezvoltare economică de peste hotare, are ca rezultat o creştere de doi forinţi la PIB. În opinia sa, situaţia este bună, dar nu prea ştiu cum să trateze instabilitatea politică din România. Se bazează în totalitate pe înţelepciunea UDMR şi a organizaţiilor politice maghiare aliate, pentru a şti când şi ce acorduri merită încheiate.

În ceea ce priveşte ansamblul Uniunii Europene, Orban şi-a repetat prognoza conform căreia Europa Centrală va deveni în anii următori motorul creşterii economice. El dat ca exemplu ponderea dublă faţă de Franţa a Grupului de la Visegrad (Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria) în comerţul extern al Germaniei, „o evoluţie fără precedent”.

În Europa occidentală, „la vest de Viena situaţia e fără speranţă din punct de vedere demografic”, deoarece multiculturalismul a determinat tendinţe sociale aproape ireversibile în oraşele mari, a mai spus premierul, adăugând că va fi „spectaculos” de urmărit cum se vor modifica acolo structura şi ordinea reprezentării politice.

Ad

Exit mobile version