spot_img
3.8 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAnalizeÎnfruntarea Occident-Rusia&China în Asia de Sud Est

Înfruntarea Occident-Rusia&China în Asia de Sud Est

-

Liderii țărilor aparținând Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) se vor reuni vineri în capitala Cambodgiei, unde accentul va fi pus pe stoparea violențelor din Myanmar (Birmania), unde a avut loc o lovitură de stat militară în 2021. Între timp, liderii din SUA, China, Japonia și Coreea de Sud vor veni și ei în Cambodgia pentru a avea întâlniri. Potrivit Nezavisimaya Gazeta, acest lucru face inevitabil un element de rivalitate între marile puteri în timpul summitului, la fel ca viitorul forum G20 din Indonezia. În special, prezența Rusiei la evenimentele viitoare va fi limitată, în ciuda importanței tot mai mari a regiunii pentru Moscova.

- Reclama -

Potrivit știrilor AP, pe lângă Myanmar, ASEAN va discuta despre disputele legate de insulele din Marea Chinei de Sud, redresarea economică post-pandemie, comerțul și schimbările climatice – toate subiecte importante pentru SUA și China. Cu toate acestea, după izbucnirea ostilităților din Ucraina, importanța Asiei de Sud-Est pentru Rusia este, de asemenea, în creștere, deoarece are nevoie de noi piețe pentru produse energetice și importuri de bunuri care au devenit greu de obținut din Europa, scrie Nezavisimaya Gazeta.

Anterior, Moscova a ținut o conferință la nivel înalt cu ASEAN la Soci. Cu toate acestea, de data aceasta, președintele rus Vladimir Putin nu zboară la întâlnire. Prin urmare, ministrul de externe Serghei Lavrov va reprezenta Rusia la Summitul Asiei de Est.

Vasily Kashin, cercetător senior la Școala Superioară de Economie, consideră că influența Rusiei în regiune nu depinde de cine o va reprezenta la summit-uri. „Cel mai important lucru este rezultatul operațiunii militare din Ucraina. Acest lucru va predetermina ponderea sa politică în Asia de Sud-Est în viitor”, a susținut el.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img