Industria pharma a câștigat miliarde de dolari din pandemie

0
51
World Business teamwork puzzle pieces 3d rendering

Directorii generali şi membrii consiliilor de administraţie din cel puţin 11 companii farmaceutice au câştigat peste 1 miliard de dolari în cursa pentru un vaccin împotriva noului coronavirus, iar unul dintre ei este românul Andrei Floroiu, şeful unei companii mici numite Vaxart. Câştigurile unora dintre aceste companii, care se folosesc de colaborarea cu programul guvernului american Operaţiunea Warp Speed în scop de marketing, au atras atenţia autorităţilor americane relatează New York Times, transmite news.ro.

Pe 26 iunie, Vaxart, o mică firmă din San Francisco, a făcut un anunţ surpriză: un vaccin contra coronavirusului la care lucrează a fost selectată de guvernul SUA pentru a face parte din Operaţiunea Warp Speed, iniţiativa federală de dezvoltare rapidă a medicamentelor pentru combaterea Covid-19.

Acţiunile Vaxart au crescut. Directorii companiei, care cu câteva săptămâni mai înainte primiseră opţiuni de acţiuni în valoare de câteva milioane de dolari, au văzut cum valoarea acestora a crescut de şase ori. Şi un fond de hedging care deţine o participaţie la companie a obţinut instantaneu un profit de peste 200 de milioane de dolari.

În întreaga industrie farmaceutică şi medicală, directorii şi membrii consiliilor de administraţie profită de această dinamică.

Aceştia realizează câştiguri de milioane de dolari după anunţarea unor evoluţii pozitive, inclusiv obţinerea de sprijin guvernamental în eforturile lor de a lupta împotriva Covid-19. După astfel de anunţuri, persoane din interiorul a cel puţin 11 companii – cele mai multe firme mici ale căror câştiguri se bazează adesea pe succesul sau eşecul unui singur medicament – au vândut acţiuni în valoare de peste 1 miliard de dolari începând din luna martie, potrivit datelor oferite pentru The New York Times de furnizorul de date Equilar.

Unii oficiali ai Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Umane sunt îngrijoraţi că aceste companii, inclusiv Vaxart, încearcă să-şi umfle preţurile acţiunilor, exagerand rolurile lor în Operation Warp Speed (OWS), a spus un oficial al administraţiei Trump. Departamentul a transmis aceste preocupări Comisiei pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), a spus oficialul.