spot_img
32.1 C
București
marți, iulie 23, 2024
AcasăAnalizeIndia a enervat Arabia Saudită, Qatarul, Kuweitul şi Organizaţia Cooperării Islamice 

India a enervat Arabia Saudită, Qatarul, Kuweitul şi Organizaţia Cooperării Islamice 

-

Arabia Saudită, Qatarul, Kuweitul şi Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) au denunţat duminică drept insulte la adresa profetului islamului afirmaţii ale unei purtătoare de cuvânt a partidului la putere în India, scrie AFP conform Agerpres.

Lideră a monarhiilor din Golf şi putere regională, Arabia Saudită a apreciat „insultătoare” declaraţiile purtătoarei de cuvânt Nupur Sharma a partidului naţionalist hindus al premierului Narendra Modi şi a îndemnat la „respectarea credinţelor şi religiilor”.

Protestele intervin pe fondul vizitei vicepreşedintelui indian, Venkaiah Naidu, la Doha pentru a întări relaţiile comerciale dintre India şi Qatar, unde un milion din cei 2,8 milioane de locuitori ai ţării sunt indieni.

Ambasadorul Indiei la Doha, Deepak Mittal, a fost convovat la Ministerul de Externe şi i s-a înmânat o scrisoare de protest în care „Qatarul reclamă din partea guvernului indian scuze publice şi o condamnare imediată a afirmaţiilor islamofobe”.

„A lăsa nepedepsite astfel de remarci islamofobe” ar putea „crea un ciclu de violenţă şi ură”, a continuat ministerul într-un comunicat.

Ambasada Indiei la Doha a dat asigurări într-un comunicat că au fost luate „acţiuni ferme” împotriva „elementelor marginale” care au făcut remarci jignitoare, fără a oferi detalii.

Duminică, partidul lui Modi, Bharatiya Janata Party (BJP), a suspendat-o pe Nupur Sharma pentru că a exprimat „opinii contrare poziţiei partidului” în cursul unei dezbateri televizate săptămâna trecută.

BJP, acuzat în mod regulat că stigmatizează minoritatea musulmană din ţară (aproximativ 14% din populaţie), a indicat într-un comunicat că „respectă toate religiile”.

După comentariile sale, Nupur Sharma a scris pe Twitter că a răspuns la „insultele” împotriva zeului indian Shiva, dar că „va retrage fără rezerve” aceste afirmaţii dacă au putut „răni sentimentele religioase ale cuiva”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img