Parlamentul bulgar a validat miercuri demisia guvernului de centru-dreapta condus de premierul Boiko Borisov, demisie care cel mai probabil va fi urmată de mai multe luni de incertitudine politică și de alegeri legislative anticipate, care ar putea fi convocate la începutul anului viitor, transmite agențiile Reuters și EFE.
Borisov, al cărui guvern era oricum minoritar, a promis înaintea alegerilor prezidențiale că va demisiona dacă acest scrutin nu va fi câștigat de candidata pe care el a susținut-o, conservatoarea Țețka Țaceva, președinta parlamentului de la Sofia.
Dar alegerile au fost câștigate duminică în turul doi de Rumen Radev, candidat independent susținut de Partidul Socialist. Prin urmare, Borisov și-a respectat promisiunea și a demisionat.
‘Rezultatele alegerilor prezidențiale de duminică au arătat clar să societatea dorește o schimbare’, a spus miercuri Borisov în fața parlamentului. ‘Votul impune o schimbare a situației politice’, a adăugat el.
Acum președintele în exercițiu, Rosen Plevneliev, urmează să solicite celui mai mare partid din legislativ — respectiv formațiunea GERB, condusă de Borisov — să formeze un nou guvern, dar Borisov a declarat deja că va respinge solicitarea, un anunț similar venind din partea socialiștilor, a doua forță politică a țării.
Dezbaterea electorală premergătoare scrutinului prezidențial s-a concentrat pe criza provocată de valul de migranți și pe relațiile cu Rusia, țară față de care sondajele arată o creștere a simpatiei bulgarilor, în paralel cu scăderea încrederii față de Uniunea Europeană.
Ambii candidați au susținut respectarea angajamentelor asumare de Bulgaria în cadrul NATO și al UE, însă Radev, fostul comandant al forțelor aeriene bulgare, s-a arătat îngăduitor față de acțiunea Rusiei de anexare a Crimeii și a susținut relaxarea sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.