spot_img
13.5 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăExternePROIECT CONSTITUȚIONAL: Erdogan va putea guverna până în 2029

PROIECT CONSTITUȚIONAL: Erdogan va putea guverna până în 2029

-

Preşedintele Recep Erdogan va avea posibilitatea de a guverna Turcia până în anul 2029 şi va beneficia de puteri executive extinse, potrivit propunerilor de modificare a Constituţiei formulate de parlamentarii partidului de guvernământ AK, au declarat oficialii turci pentru Reuters.

Erdogan şi susţinătorii săi argumentează că Turcia are nevoie de o conducere puternică asigurată de o preşedinţie executivă, similară sistemului prezidenţial din Statele Unite sau Franţa, pentru a evita coaliţiile guvernamentale fragile care au frânat dezvoltarea ţării.

- Advertisement -

Pe de altă parte, oponenţii lui Erdogan spun că modificarea Consituţiei ar putea duce la creşterea autoritarismului într-o ţară deja criticată pentru problemele din ce în ce mai mari în ceea ce priveşte respectarea drepturilor şi libertăţilor, în special ca urmare a epurărilor după tentativa de lovitură de stat din luna iulie.

Partidul AK, fondat de Erdogan în urmă cu un deceniu şi jumătate, doreşte să organizeze, în primăvara anului viitor, un referendum pe această temă şi caută să obţină sprijinul opoziţiei pentru a asigura sprijinul parlamentar necesar aprobării referendumului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img