Cea de-a treia reuniune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian (CIG III) este o dovadă clară a angajamentului ferm al României faţă de construcţia instituţională a Palestinei, obiectiv esenţial în soluţionarea durabilă şi politică a conflictului din Orientul Apropiat, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.
Evenimentul a avut loc în timp ce sedința comună a guvernelor israelian și român programată la București a fost amânată de mai multe ori.
„Acest eveniment stă mărturie a nivelului înalt atins de dialogul româno-palestinian, a bunei cooperări în diferite domenii de interes reciproc, precum şi importanţa pe care o acordăm aici, la Bucureşti, relaţiei cu Palestina. Ea reprezintă, de asemenea, dovada clară a angajamentului ferm al României faţă de construcţia instituţională a Palestinei, obiectiv esenţial în soluţionarea durabilă şi politică a conflictului din Orientul Apropiat. Cea de-a treia reuniune a Comitetului Interguvernamental româno-palestinian a reprezentat o foarte bună oportunitate pentru a trece în revistă principalele aspecte ale cooperării noastre, a rezultatelor celei de-a doua reuniuni desfăşurată în 2014 la Bucureşti, precum şi de a identifica cele mai bune mijloace prin care putem dezvolta şi dinamiza relaţiile noastre în beneficiul ambelor popoare. Atât eu, cât şi ceilalţi membri ai Guvernului României am reafirmat disponibilitatea ţării noastre de a colabora cu Palestina în diverse domenii de interes, precum munca şi justiţia socială, agricultură, economie, gestionarea situaţiilor de urgenţă şi mediu, astfel încât să putem declara cu încredere că lucrările acestui comitet interguvernamental au fost cu adevărat fructuoase”, a afirmat Teodor Meleşcanu, vineri, în cadrul declaraţiilor comune susţinute alături de ministrul Afacerilor Externe şi Expatriaţilor al Palestinei, dr. Riad Malki.
Ministrul român al Afacerilor Externe a reafirmat, totodată, întregul sprijin al României „pentru rezolvarea justă şi de durată a conflictului israeliano-palestinian prin negocieri directe care să conducă la implementarea soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi în securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor celor două ţări”.