spot_img
0.1 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023
AcasăAnalizeÎn timp ce cheltuielile cu utilităţile au „crescut brutal” în mai multe...

În timp ce cheltuielile cu utilităţile au „crescut brutal” în mai multe state membre ale UE, în afară de Ungaria, în nicio altă ţară nu sunt în vigoare măsuri în sprijinul populaţiei

-

În timp ce cheltuielile cu utilităţile au „crescut brutal” în mai multe state membre ale UE, în ultimul an, în afară de Ungaria, în nicio altă ţară nu este în vigoare nicio măsură cuprinzătoare cu privire la reducerea chetuielilor cu utilităţile, pentru a veni în ajutorul populaţiei, a scris duminică portalul ungar de știri Origo, referindu-se la Centrul de știri Mediaworks.

- Reclama -

Potrivit articolului publicat de portalul Origo, în multe ţări preţurile la gaze naturale sau la energia electrică s-au dublat, ba mai mult, în unele ţări au crescut de 4-5 ori. Cu excepția Ungariei, costurile cu utilităţile au crescut în toate statele membre ale UE în perioada aprilie 2021-aprilie 2022 și, în multe locuri, creșterea extremă a prețurilor se datorează în principal creșterii prețurilor la petrol și gaze naturale. Aceste surse de energie au fost mai scumpe în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, iar din cauza incertitudinii generate de conflictul din Ucraina, precum şi din cauza unui eventual embargo asupra surselor de energie rusești, a crescut și mai mult prețul gazelor naturale și al petrolului. Gospodăriile din alte state membre UE nu pot conta pe un ajutor similar, aplicat în Ungaria în urmă cu zece ani, astfel în întreaga Europă oamenii trebuie să plătească de mai multe ori pentru încălzirea pe gaze naturale, respectiv energia electrică, însă în multe locuri s-a scumpit semnificativ şi prețul la păcură.

Potrivit portalului, la celelalte 26 de state membre ale UE, cheltuielile cu utilităţile au crescut în medie cu 35,2%, respectiv cu peste o treime. De exemplu, în Letonia, creşterea a fost de 335 la sută. În Franța, care se concentrentează în mod tradițional asupra măsurilor sociale și de bunăstare, se estimează că cheltuielile cu utilităţile gospodăriilor vor crește în acest an cu 14% , dar situţia este similară în multe tări din Europa de Vest. Cheltuielile cu utilităţile au crescut cu 45% în Irlanda, cu 41% în Luxemburg și aproximativ cu 26% în Belgia, iar în Olanda rata de creştere a fost chiar de 86%. În aprilie, în Estonia cheltuielile cu utilităţile pe o lună au fost cu aproape 60 la sută mai mari decât în anul precedent. În Lituania aceste cheltuieli au fost mai mari cu 37,9%, iar în Letonia cu 335%. În Cehia, aceste cheltuieli au crescut cu 18%, în Italia, cu 28%, iar în România cu 65%. Portalul de știri a examinat și creșterea chiriilor, care în Letonia a fost de 32%, iar în Estonia de 34,4%. Chiriile au crescut semnificativ în Slovenia (24%), Portugalia (19%) și Polonia (11%).Examinând creșterea prețului gazelor naturale, s-a constatat că povara asupra letonilor a fost cea mai mare, deoarece aici gazele naturale pentru consumatorii casnici au crescut de cinci ori și jumătate în comparaţie cu creşterile înregistrate anul trecut. În cazul Croației, creşterea a fost de 270 la sută până în aprilie a acestui an, dar şi în alte ţări, rata de creștere este mai mult decât triplă. În România, anumiţi furnizori au vândut gazele naturale de patru ori mai scump. În ceea ce priveşte preţul la energie electrică, în Lituania, costul furnizării energiei electrice pentru consumatorii casnici a crescut de trei ori şi jumătate, în Letonia a crescut de patru ori, iar în Estonia cu 119 la sută. În Belgia și Spania, factura de energie electrică s-a dublat, iar în Italia a crescut cu peste 131 la sută. În Suedia, unde majoritatea gospodăriilor folosesc energie electrică pentru încălzirea locuinţelor, creșterea a fost de 32,4%.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img