spot_img
20 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizeÎn plin scandal Isărescu, BNR a dus cursul euro la cel mai...

În plin scandal Isărescu, BNR a dus cursul euro la cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani

-

Banca Naţională a anunţat, miercuri, un curs de referinţă de 4,55 lei/euro, în creştere cu 0,3% faţă de nivelul din şedinţa precedentă. Este un nivel maxim din iunie 2013 până acum, deprecierea abruptă a leului fiind surprinzătoare pentru analişti, transmite RFI.

Valoarea exactă a cursului anunțat, miercuri, de BNR a fost 4,5512 lei/euro, care nu a mai fost atins din 7 iunie 2013.

- Advertisement -

Analiștii au fost surprinși de acest nivel record, chiar dacă a venit pe fondul unor cumpărări mai mari de valută. În plus, era de așteptat să apară o reacție promptă din partea BNR care să intervină la pragul de 4,54 lei/euro, considerat limită superioară a zonei de echilibru.

Nu doar euro s-a apreciat considerabil în raport cu leul. Dolarul american a urcat de la 4,29 lei la 4,31 lei. Totodată, cursul francului elveţian a crescut la 4,25 lei, de la 4,22 lei.

- Advertisement -

BNR ar fi permis creșterea cursului. Creșterile salariale decise de Guvernul Grindeanu afectează competitivitatea economiei

Creşterile salariale recente decise de Guvern, mai ales majorarea salariului minim pe economie, au adus riscuri pentru competitivitatea României, astfel că Banca Naţională a României (BNR) ar putea fi înclinată să lase „zona de echilibru” să urce spre 4,50-4,60 lei/euro, de la 4,44-4,54 lei/euro până acum, arată analiştii de la ING Bank România, într-un raport publicat miercuri și citat de news.ro.

„Creşterile salariale recente, mai ales ale venitului minim, decuplate de câştigurile de productivitate, au adus riscuri pe zona competitivităţii. Astfel, BNR ar putea fi înclinată să mute „zona de echilibru” mai sus, poate către 4,50-4,60 (lei/euro), într-o tentativâ de a susţine gradual creşterea economică”, afirmă analiştii ING Bank, în raportul menţionat.

Guvernul a majorat salariul minim pe economie cu 16% de la 1 februarie, de la 1.250 lei la 1.450 lei brut, fără niciun studiu de impact al măsurii, în condiţiile în care patronatele au avertizat că măsura ar putea genera şomaj şi falimente mai ales în judeţele sărace şi în sectoarele cu forţă de muncă puţin calificată, în care salariile sunt mici.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img