În Moldova a fost investit un ministru al apărării nedorit de Dodon. Președintele amenință. REACȚIA MOSCOVEI

0
18

Într-o postare pe rețelele de socializare, președintele Moldovei Igor Dodon a spus că „actul învestirii ministrului apărării e dincolo de limita legitimității politice și arată cum neputința îi face pe guvernanți să comită erori grave”.

Dodon a reacționat astfel la învestirea noului ministru al apărării Eugen Sturza, după soluționarea disputei dintre guvern și președinte prin intervenția Curții Constituționale, care a luat partea executivului dominat de PD.

Sturza a spus marți la depunerea jurămîntului că obiectivul său prioritar e să refacă relațiile cu partenerii externi, după „blocajul instituțional” provocat în domeniul apărării de președintele Igor Dodon.

„Voi miza pe îmbunătățirea cooperării internaționale care a fost afectată în trecut”, a spus Sturza. Numirea lui de către guvern a fost respinsă de două ori de către președinte, care a invocat lipsa de competență militară a candidatului. În schimb Dodon a propus la șefia apărării un apropiat de-al său, militar de carieră, după ce a împiedicat în ultimele luni participarea militarilor moldoveni la exerciții internaționale sub egida NATO, invocând pericole pentru neutralitatea țării.

„Prin faptul că nu le-am permis celor din guvernarea democrată să forțeze mâna președintelui, i-am adus în situația ca ei să utilizeze din nou ultimul as din mânecă pe care îl au – Curtea Constituțională. Însă precedentele pe care democrații au îndrăznit să le creeze vor deveni instrumentul din cauza căruia tot ei vor avea de pătimit. Vor fi loviți de bumerangul pe care l-au lansat”, a scris Dodon pe facebook.

Dodon a dat asigurări cetățenilor și partenerilor străini că nici Guvernul, nici majoritatea parlamentară, condusă de PDM, „nu va putea nici de acum încolo să exercite presiune politică asupra președintelui țării”.

„Eu am mandat de la popor și mă voi supune doar poporului. Iar demisia mea ca președinte o poate decide doar poporul și nimeni altcineva. Guvernarea democrată nu mă poate demite, oricât de mult își dorește asta. Acum toți cetățenii s-au putut convinge de necesitatea trecerii la stat prezidențial, în care șeful statului ales în mod direct să aibă împuterniciri suplimentare, stipulate în Constituție, așa cum cere logica politică. Alegerile anticipate, o majoritate parlamentara socialistă și statul prezidențial rămân în continuare o soluție de salvare a Moldovei”, a menționat șeful statului.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse Vladimir Putin, comentează învestirea de azi a ministrului Apărării a Republicii Moldova, Eugen Sturza. Solicitat de agenția de presă TASS, Peskov a declarat că ceea ce se întâmplă azi în Chișinău este o problemă internmă a R. Moldova, dar Rusia urmărește cu atenție respectarea cadrului legal în deciziile luate, scrie deschide.md

„Fără îndoială, noi urmărim îndeaproape ceea ce se întâmplă în Moldova”, a menționat Peskov pentru sursa citată.

Totodată, purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin spune că și-ar dori ca procesele politice care au loc la Chișinău să se desfășoare în strictă conformitate cu prevederile legii.

Amintim că guvernul s-a adresat Curţii Constituționale în legătură cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării. La 17 octombrie, Curtea Constituțională a constatat că refuzul președintelui de a-și executa obligațiile constituționale constituie imposibilitate temporară de a-și exercita  atribuţiile. Acest fapt justifică instituirea interimatului funcției, care se asigură, în ordine, de preşedintele Parlamentului și de prim-ministru.