spot_img
3.9 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăExterneÎn Grecia a început procesul de corupție SIEMENS

În Grecia a început procesul de corupție SIEMENS

-

RELATARE DEUTSCHE WELLE de Jannis Papadimitriou

- Reclama -

În Grecia a început vineri un proces de corupție împotriva unor foști manageri și angajați greci ai concernului Siemens. Aceștia sunt acuzați de înșelăciune și spălare de bani.

- Advertisement -

Sub lupă este un contract de miliarde de euro de digitalizare a rețelei elene de telefonie, contract încheiat în 1997 între Siemens și pe atunci încă societatea de telefonie de stat greacă OTE. A fost unul din cele mai profitabile contracte primite de concernul german în istoria de 100 de ani de prezență a sa în Grecia.

Acum autoritățile anchetează dacă pentru acest contract s-a dat mită. Suma în discuție ar fi de cel puțin 70 de milioane de euro. Acuzația nu este de joacă: pentru mituirea de funcționari publici, legea greacă prevede închisoare pe viață, fără posibilitate de eliberare anticipată.

- Advertisement -

64 de persoane stau în boxa acuzaților, printre ei fostul șef al concernului de la München, Heinrich von Pierer, și fostul șef al Siemens Grecia, Michalis Christoforakos. Cei doi nu se vor prezenta probabil în fața instanței.

Heinrich von Pierer, fostul șef al Siemens, unul din cei 64 de inculpațiHeinrich von Pierer, fostul șef al Siemens, unul din cei 64 de inculpați

Presa elenă consideră că este vorba de Cazul Siemens, chiar dacă grupul german nu este vizat direct ca persoană juridică. De opt ani a avut nevoie procuratura elenă pentru investigații în acest caz, abia la începutul anului fiind declanșată procedura juridică principală. Și există încă destule probleme: este criticat de exemplu faptul că dosarul de 4600 de pagini al acuzării este disponibil doar în limba greacă. Autoritatea judiciară a renunțat să mai traducă documentele în germană, pentru a evita costurile de 90.000 de euro pentru traducere. „Doar eroarea aceasta ar putea submina întregul proces“, avertizează comentatorul politic Panagiotis Stathis, intervievat de portalul economic Capital.gr. Faptul că documente importante nu au fost traduse ar putea duce la anularea procesului, explică Stathis. Dreptul comunitar prevede clar că, în astfel de spețe, documentele trebuie traduse în limba acuzaților.

Și alte aspecte controversate

Potrivit ziarului Avgi, considerat organ de presă neoficial al partidului de guvernare Syriza, avocații acuzaților ar putea recurge la „trucul de amânare a procesului“, pentru că numeroase întrebări în acest caz au rămas fără răspuns. Întreruperile și amânările de procese sunt frecvente în justiția elenă, care este o moară care macină deosebit de încet. Apărătorii foștilor angajați ai Siemens mai spun că aceștia au fost deja în fața instanței în Germania pentru acuzații de dare de mită și nu ar mai fi permis să fie judecați încă o dată pentru același lucru. Procuratura ateniană insistă însă că este vorba de acuzații cu totul noi.

Și asta nu e totul: cel mai înalt tribunal administrativ elen verifică în prezent dacă o înțelegere extrajudiciară între Siemens și statul grec este corectă din punct de vedere juridic. O astfel de înțelegere ar pune capăt oricărui demers în justiției. Acordul prevede ca Siemens să investească în următorii cinci ani 100 de milioane de euro în filiala sa din Grecia și să pună alte 100 de milioane la dispoziție pentru programe anti-corupție în această țară. În plus, concernul ar mai renunța la 80 de milioane de euro datorate de statul elen pe facturi prealabile.

Fost manager Siemens, Michalis Christoforakos, în boxa acuzațilorFost manager Siemens, Michalis Christoforakos, în boxa acuzaților

Înțelegerea a fost negociată în 2012 cu fostul premier conservator Antonis Samaras și criticată dur de politicienii de stânga aflați acum la guvernare. Populiștii de dreapta din ANEL, azi parteneri de guvernare pentru premierul de stânga Alexis Tsipras, a acuzat chiar că înțelegerea ar fi ilegală. Jannis Kyriakopoulos, vicepreședintele „Asociației plătitorilor greci de impozite‟, liberal de stânga și unul din semnatarii plângerii adresate tribunalului administrativ, spune că acordul cu Siemens ar trebui declarat nul. „Este vorba aici de un caz de corupție extins pe termen lung și fără orientare politică‟. Kyriakopoulos mai susține că Siemens nu și-ar fi îndeplinit oricum nici obligațiile asumate în 2012.

Sală de proces nepotrivită

Presa elenă a mai arătat că și sala în care trebuie să aibă loc procesul este nepotrivită: în ea nu este practic loc pentru cei 64 de inculpați și pentru avocații acestora, chiar dacă nu toți dintre cei acuzați se vor și prezenta.

Un nou posibil motiv de amânare a procesului, avertizează Panagiotis Stathis în Capital.gr.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img