De Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Trei informații au venit aproape la pachet în ultimele zile, avînd-o în epicentru pe Raluca Turcan, superstea liberală care începe să devină meteorit, dar care lasă de înțeles că își va vinde scump pielea. Amenințată cu tragerea pe linie moartă, ministresa aplică tactica pîrjolirii holdelor propriului partid, demonstrînd încă odată că ciolaniada liberală surclasează orice principii.
Prima știre larg difuzată în media este aceea că, la congresul PNL, Raluca Turcan va pierde postul de prim-vicepreședinte, iar după congres, cînd se așteaptă o remaniere guvernamentală, Raluca Turcan va pierde și ministerul Muncii, mai exact va ieși cu totul din executiv.
Surse liberale au dezvăluit Inpolitics că în ultima perioadă au fost ciocniri dure pe subiect, pentru că premierul Florin Cîțu, după ce că nu ar agrea-o deloc pe Turcan, s-a mai trezit și cu o cerere neobișnuită din partea ei, nici mai mult, nici mai puțin decît bănosul minister al Dezvoltării, care să fie preluat de la UDMR în acest scop.
În loc de Dezvoltare, Turcan primește acum o săptămîna vestea că va fi trasă pe marginea politicii. De atunci, interesant, nimeni nu a dezmințit veștile, începînd cu ministrul Muncii.
A venit, în schimb, replica Ralucăi Turcan pe noul front de luptă din PNL.
Una de o duritate rar întîlnită.
În decurs de 48 de ore, Turcan a lansat două rachete nucleare în direcția guvernului Cîțu.
Prima este apelul public la trecerea în regim de urgență prin Camera Deputaților a legii consumatorului vulnerabil, votată de Senat în mai.
Somația a părut adresată președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, dar e doar o iluzie. Pentru că legea respectivă explodează, de fapt, în ograda guvernului, care va trebui să subvenționeze în această iarnă facturile la energie ale multor români cu probleme.
Din acest punct de vedere, Raluca Turcan se pliază exact pe mesajul PSD, partidul lui Ciolacu cerînd răspicat, și el, în aceste zile adoptarea rapidă a legii sau chiar ordonanță de urgență, pentru ca măsurile de protecție socială să fie valabile încă din această iarnă și nu într-un viitor neprecizat. Este vorba despre ajutorarea de persoane şi familii cu venituri reduse care au nevoie de sprijin guvernamental pentru energie electrică, gaz sau lemne pentru încălzire.
Pentru cabinetul Cîțu, care nu reușește nici să finalizeze prima rectificare bugetară, o asemenea lege ar fi o lovitură năpraznică, fatală, pentru că ar reclama resurse mari de bani de la buget.
Aproape imediat, a venit a doua lovitură de la Raluca Turcan.
Una încă mai periculoasă pentru guvern.
E vorba de anunțul făcut ieri că, în septembrie, ministerul Muncii va demara discuții oficiale cu sindicatele și patronatele pentru majorarea salariului minim pe economie: „Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare. Cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România” a spus Turcan. Actualul salariu minim, de 2300 lei, a fost stabilit de guvernul Cîțu în ianuarie, trebuie spus. Turcan, pe urmele Dianei Șoșoacă?
De ce afirmăm că e o lovitură încă mai dură pentru guvern?
Simplu: creșterea salariului minim pe economie deranjează întotdeauna cumplit companiile multinaționale din România, care au investit aici tocmai pentru că forța de muncă e ieftină.
Iar multinaționalele sunt mari susținători ai dreptei autohtone, care le-a asigurat mereu ”liniștea” economică.
Ministrul Muncii a știut cu precizie diabolică unde să țintească: premierul Florin Cîțu e cunoscut a fi dintotdeauna un adversar înverșunat al creșterii salariului minim pe economie, susținînd că România nu stă chiar rău la acest capitol și că e o măsură care afectează economia.
Ce scria economistul Cîțu pe Facebook, în decembrie 2015:
”Discutia despre salariul minim, mai ales implicatiile pentru economie, este una serioasa. Am aratat deja ca salariul minim creste somajul in rindul tinerilor si al muncitorilor necalificati. Vad foarte multe opinii, unele oficiale din pacate, care arata cat de putin inteleg oamenii/tehnocratii/functionarii cum funtioneaza o economie. De exemplu, daca ne uitam la salariul minim ca procent din media si mediana salariului brut din economie vedem ca Romania nu o duce foarte prost. Mai ales daca ne uitam ca aici fac comparatia cu tarile dezvoltate (OECD).
Salariul minim in RO este mic pentru ca toate salariile din economie sunt mici. Acolo este problema de rezolvat si nu se rezolva prin interventii sau legi-indiferent de guvern. Nu se rezolva prin infiintarea unei noi banci de stat sau a unei fabrici de functionari. Se rezolva prin dereglementarea pietelor-a fortei de munca, a capitalului etc. Se rezolva prin acceptarea rolului dominant al pietei si al competitiei in economie. In anii de boom economic nu exista discutii despre salariul minim pentru ca exista cerere mare pentru forta de munca.
Sursa: OECD, pt fiecare tara prima coloana salariul minim % din medie, coloana 2 salariul minim % din mediana
P.S. prea multi amatori, unii in functii importante, isi dau cu parerea despre lucruri cu implicatii serioase pentru noi toti”.
Din nefericire pentru economistul Cîțu, unul dintre acei ”amatori cu funcții importante” e acum membru marcant în propriul guvern. Anunțurile Ralucăi Turcan amintesc izbitor de celebrul interviu din 1997 care a dus la căderea guvernului Ciorbea și în care Băsescu vorbea de necesitatea accelerării reformelor, provocînd furia premierului de atunci.
Prin doar două ieșiri, Raluca Turcan dinamitează bugetul de stat și planurile de business ale multinaționalelor, care susțin PNL.
Declarațiile ei au provocat mai mult ca sigur cutremur în sfere înalte, iar, de acum, eliminarea sa din funcții din partid și guvern va putea fi pusă tocmai pe seama bunelor sale intenții, ducînd la victimizarea personajului.
Turcan i-a dat un șah de proporții lui Cîțu și a deschis un nou front de luptă – unul foarte serios – în PNL, o mînă de ajutor nesperată întinsă, indirect, lui Ludovic Orban. Așteptăm răspunsul ”echipei cîștigătoare” la provocarea Turcan.