spot_img
4.2 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriÎn documentul despre informatorul Nicușor apare și cumnatul-turnător al Clotildei

În documentul despre informatorul Nicușor apare și cumnatul-turnător al Clotildei

-

- Reclama -

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Un document incendiar a fost lansat azi pe multiple canale în media și acreditează ideea că actualul primar general, Nicușor Dan, a fost colaborator al Securității, calitate în care și-a turnat colegii de echipă olimpică. Mai complicat e că din document rezultă destul de clar că primarul s-ar încadra la acțiuni de poliție politică, iar dacă documentul e autentic, indiferent că l-a scos la lumină PSD ori ba, putem vorbi de un dosar penal pentru fals în declarațiile date la Biroul Electoral cu ocazia depunerii candidaturii.

Documentul, întocmit înaintea olimpiadei internaționale de matematică din 1988, poate fi sau poate nu fi real. Dacă e fals, atunci e unul excepțional executat.

Din el, aflăm că Nicușor Dan fusese recrutat încă din 1987, înaintea olimpiadei de matematică din Cuba, că și-a turnat colegi selectați pentru olimpiada de matematică din Canberra, Australia, 1988, dar și profesorul de liceu, și că manifesta aptitudini reale de turnător, ca și voința de a lucra cu organele. Mai grav, turnătoriile sale s-au dovedit subiective în sensul rău al cuvîntului, el încercînd să îngroape un camarad pe care nu îl înghițea, pînă și Securitatea concluzionînd că turnătoriile nu aveau acoperire. În fine, cel mai grav aspect e că delațiunile lui Nicușor au dus la blocarea deplasării unui elev la Olimpiadă, ceea ce se încadrează la poliție politică.

Datele din document se verifică în bună măsură. În 1987-88 chiar au fost olimpiade în Cuba și Australia, iar numele participanților români din document, precum și perioadele de derulare coincid cu cele de pe siteul internațional al olimpiadei de matematică.

Despre ofițerul de Securitate Constantin Agache avem dovezi că a existat și a lucrat exact unde scrie în document, la Securitatea municipiului București, în acea perioadă, el decedînd în 1994.

Un alt turnător care apare în document este cumnatul Clotildei Armand, fratele soțului său, Sergiu Moroianu. Despre Andrei Moroianu, ajuns după revoluție cercetător la Paris, aflăm din document că încercat să utilizeze turnătoriile pentru reglări de conturi cu alți elevi și că informațiile furnizate de el au întărit decizia de a bloca deplasarea olimpicului turnat de Nicușor Dan, adică tot poliție politică. Despre un alt olimpic care apare în document, fără calitatea de turnător, Belgun Florin Alexandru, știm azi că e membru USR și a candidat în 2019 la alegerile europarlamentare.

În cursul zilei de mîine, la sesizarea Realitatea Plus, CNSAS ar urma să se întrunească pentru analiza documentului.

Pînă atunci, o precizare a primarului general întărește ipoteza că documentul e autentic:

”Față de documentul “Raport privind încadrarea informativă a cetățenilor care se deplasează în Australia cu ocazia Olimpiadei Internaționale de Matematică” care a început să circule în presă fac următoarele precizări:
– am plecat din România de trei ori înainte de 1989: la Balcaniada de Matematică din 1987 (Grecia) și la Olimpiadele Internaționale de Matematică din 1987 (Cuba) și 1988 (Australia);
– în relația cu autoritățile statului de atunci am avut doar acele interacțiuni obligatorii conform legislației din acei ani pentru toți românii care călătoreau în străinătate;
– nu am avut vreun angajament de colaborare cu Securitatea, de altfel, CNSAS a emis două adeverințe în acest sens, în 2012 și 2017;
– documentul prezintă mai multe neconformități faptice” susține primarul general.

După cum se observă, Nicușor Dan nu neagă categoric faptele din document, nu spune fără echivoc că e un fals, ci alege să spună că nu a avut angajament de turnător, ceea ce nu înseamnă că nu putea turna la greu, așa cum s-a dovedit în nenumărate alte cazuri. Mai mult, exact ca Băsescu odinioară, edilul susține că a avut cu Securitatea ”doar acele interacțiuni obligatorii” la acea vreme, doar că asta lasă loc pentru multiple interpretări. Era mai simplu să spună direct că nu a turnat vreodată pe nimeni și nu a făcut rău nimănui. În fine, el vorbește de ”neconcordanțe faptice”, fără a indica vreuna, concret.

Pentru dezumflarea scandalului care îi poate lichida cariera, teamă ne e că Nicușor Dan are nevoie de mai mult decît rîndurile de mai sus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img