Dintr-o cameră de control amplasată în mijlocul deşerturilor din Dubai, tehnicienii reproduc curenţii şi mareele din Atlantic în beneficiul miilor de somoni care sunt crescuţi în mari tancuri acoperite, în pofida temperaturilor toride de afară, informează AFP.
Cu cea mai înaltă clădire din lume, insulele sale artificiale în formă de palmier sau pârtia de schi acoperită, Emiratul Dubai nu este la primul său proiect ambiţios.
„Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că vom putea creşte somoni în deşert. Cu toate acestea, este exact ceea ce facem în Dubai”, a declarat Bader bin Mubarak, director general al fermei piscicole Fish Farm.
Somonul este un peşte de apă rece care în mod normal este crescut în nişte ţarcuri imense instalate în largul Norvegiei, Islandei, Marii Britanii sau Canadei.
„Reproducerea unui astfel de mediu a fost cel mai dificil lucru”, a spus Bader bin Mubarak, în condiţiile în care în Dubai temperaturile pot ajunge până la 45 de grade Celsius.
În interiorul fermei piscicole, situată în sudul emiratului, debitul şi temperatura apei sunt controlate pentru a crea cele mai bune condiţii pentru creşterea miilor de somoni. „Reproducem răsăritul, apusul, dar şi mareele, curenţii şi avem de asemenea ape adânci sau de mică adâncime”, a explicat Bader bin Mubarak.