spot_img
12.5 C
București
vineri, ianuarie 10, 2025
AcasăAnalizeIn ciuda tuturor atacurilor, AfD locul 2 in Germania

In ciuda tuturor atacurilor, AfD locul 2 in Germania

-

AfD a reuşit la europarlamentarele din 2024 să-şi îmbunătăţească scorul în toate grupele de vârstă şi toate mediile sociale, dar cea mai mare creştere a înregistrat-o în rândul tinerilor. 16 la sută din cei cu vârste între 16-24 de ani au votat „Alternativa pentru Germania”, formaţiune monitorizată de contraspionajul german „Verfassungsschutz” din motiv de extremism de dreapta. Aproximativ acelaşi procentaj din rândul tinerilor a votat formaţiunile creştin-democrate CDU şi CSU, transmite Deustche Welle.

- Reclama -

Desigur, AfD este departe de a atrage majoritatea electoratului tânăr, dar creşterea este remarcabilă. La alegerile europene din 2019 AfD a fost votată de doar cinci la sută din tineri. Acum au votat-o peste 16  la sută.

- Advertisement -

AfD a fost iniţial sceptică faţă de tineri. Formaţiunea a văzut în electoratul tânăr mai mult o ameninţare decât o şansă pentru a-şi îmbunătăţi rezultatul la urne. În 2018 AfD a votat în landul Turingia împotriva coborârii pragului electoral la 16 ani. Partidul era nemulțumit că prin această modificare guvernul regional alcătuit din stânga, social-democraţi şi ecologişti vrea să-şi asigure un avantaj, fiindcă tinerii au în general simpatii de stânga.

De atunci AfD s-a concentrat asupra tinerilor mai mult decât oricare alt partid german. Şi a avut mare succes. Cu ajutorul unor campanii pe TikTok, Instagram şi alte platforme de socializare, AfD a reuşit să-i convingă pe numeroşi tineri. Mesajele au fost emoţionale, clare şi directe: „Încrede-te în forţa ta”, „uită-te înainte”, „nu te uita la filme pornografice”, „nu te abandona”. Controversatul candidat de frunte al AfD, Maximilian Krah, şi-a făcut campanie pe TikTok. Mesajele sale au fost simple: „Bărbaţii adevăraţi sunt de dreapta”. Şi au avut un mare succes, fiind vizionate de un public de milioane.

- Advertisement -

Rezultatul bun al AfD se datorează şi faptului că tinerii erau îngrijoraţi în urmă cu cinci ani de schimbările climatice. În acest an tema nu mai e de actualitate. Potrivit unui studiu recent al Fundaţiei Bertelsmann, tinerii îşi doresc cel mai mult să fie pace în Europa. De aceea și AfD s-a prezentat în ultimele luni ca un „partid al păcii”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img