În ceea ce priveşte imunitatea noastră, nu trebuie să avem în vedere doar anticorpii. Aceasta este concluzia unui studiu încă neomologat, publicat pe 10 noiembrie de o echipă de cercetători din Marea Britanie şi Singapore în revista de specialitate Nature.Cercetătorii au găsit angajaţi ai sistemului de sănătate care s-au expus unui risc înalt de contaminare cu SARS-CoV-2, dar care în toate acele luni ale pandemiei nu s-au îmbolnăvit vizibil de COVID-19 şi nici nu au avut vreun test PCR pozitiv. Nici în urma unui test serologic de anticorpi nu s-a găsit nimic ieşit din comun la cei 58 de angajaţi, transmite Deutsche Welle.
În context, cercetătorii au constatat că aceştia au mai multe aşa-numite celule cu memorie T faţă de un alt grup de comparaţie, mult mai puţin expus riscului de contaminare prin munca desfăşurată.
Aceste celule T sunt îndreptate în special împotriva aşa-numitului complex de replicare-transcripţie (RTC), care este în cele din urmă responsabil pentru înmulţirea virusului.
Concomitent, la cele 58 de persoane s-a găsit o cantitate sporită a proteinei IFI27, ceea ce indică o infectare foarte timpurie cu SARS-CoV-2. Cercetătorii au tras de aici concluzia că ei toţi ar fi trecut printr-o infectare întreruptă cu coronavirus.
Este posibil ca celulele T să fi întrerupt această infectare. Dar rămâne neclar de unde au avut cei 58 de lucrători din sistemul medical imunitatea lor prin celule T nefiresc de puternică. Poate că a apărut în urma unei infectări anterioare, cu un alt coronavirus, poate cu un virus de răceală?
Vom atinge imunitatea de turmă?
O posibilă concluzie este că expunerea repetată la coronaviruşi, de exemplu în cazul în care SARS-CoV-2 va deveni cu adevărat endemic iar noi vom tot avea contact cu acest virus în cantităţi reduse, va face să avem un sistem imunitar mai eficient. Cu ajutorul anticorpilor, dar şi al celulelor T. Ne-am apropia astfel mult de imunitatea de turmă.