8 C
București
luni, noiembrie 29, 2021
AcasăAnalizeȚări NATO beneficiare ale exporturilor secrete militare rusești

Țări NATO beneficiare ale exporturilor secrete militare rusești

-

Statisticele oficiale vamale ale Rusiei au consemnat o creștere bruscă a exporturilor de mărfuri din categoria produselor secrete (cod SSSS, ce reflectă livrări de arme, avioane, materiale nucleare, etc.) într-o serie de state din blocul NATO. Așa reiese din datele publice ale Serviului Federal Vamal (FTS), analizate de RBC. În primii zece importatori de astfel de produse din Rusia, potrivit informațiilor FTS pentru perioada ianuarie – septembrie 2021, au intrat Statele Unite (locul 2), Cehia (3), Germania, Marea Britanie, Estonia, Olanda (locurile de la 7 la 10). 

Comparativ cu perioada similară din 2020 (nouă luni) exporturile în SUA la categoriile produselor secrete au crescut de la 706 milioane de dolari la aproximativ 841 milioane, în Cehia, de la 102 milioane, la 706 milioane, în Germania, de la 173 miliioane la 302 milioane, în Olanda, de la 53 milioane, la 222 milioane. Printre primii zece cei mai mari beneficiari de produse secrete rusești pe tot anul 2020, figurează numai SUA (locul trei) și Estonia cu Turcia (locurile nouă-zece), transmite Vești din Rusia.

Exporturile în Statele Unite sub codul SSSS s-au cifrat, potrivit datelor FTS, la 841 milioane de dolari în primele trei trimestre ale anului – aproape tot atât cât pe întreg anul trecut. Inclusiv 574 milioane de export secret din grupa compușilor chimici. La rândul său, statistica de comerț exterior a SUA, furnizată fără excepții de Biroul Recensământului al SUA (US Census Bureau), arată că importul de elemente chimice radioactive și izotopi radioactivi din Rusia s-a ridicat, în aceeași perioadă, la 541 milioane de dolari, inclusiv 522 milioane, de uraniu îmbogățit (plutoniu). 

Livrările de uraniu slab îmbogățit din Rusia în SUA sunt asigurate de ”Tehsnabexport” (marca comercială TENEX, face parte din Rosatom). În 2020, în America, veniturile companiei au fost de 784 milioane de dolari sau 37% din încasările totale, așa cum reiese din raportul anual. Potrivit datelor producătorului canadian de uraniu, Cameco, prețul uraniului în contractele pe termen lung a crescut în 2021 (începând cu ianuarie până la sfârșitul lunii octombrie) cu aproape 23%. 

O altă parte semnificativă a exporturilor din Rusia în SUA o reprezintă livrările de cartușe pentru arme de foc civile. În ianuarie – septembrie, importul de cartușe rusești în SUA (intră în grupa 93 ”Arme și muniții” TN VED) a atins 142,5 milioane de dolari – mai mult decât în tot anul 2020, reiese din datele Census Bureau. Rusia este cel mai mare furnizor străin de cartușe din SUA. În septembrie 2021, au intrat în vigoare noile sancțiuni americane, care limitează ”importul permanent” în SUA de arme de foc și muniții aferente din Rusia, ceea ce, după expirarea licențelor de import în vigoare – ar urma să se reflecte negativ asupra livrărilor de cartușe rusești.

- Advertisment -
[td_block_1 custom_title="Must Read" limit="4" f_header_font_transform="uppercase" ajax_pagination="next_prev" category_id="" sort="" category_ids="10,9" offset="2"]