Home Analize Impozitarea pensiilor speciale, o gogoriță electorală

Impozitarea pensiilor speciale, o gogoriță electorală

0

Fost judecător al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, este și el beneficiar al unei pensii speciale. Acesta crede că proiectele care sunt depuse în Parlament nu au șanse să treacă de filtrul judecătorilor Curții Constituționale, transmite Radio Europa Liberă.

CE A SPUS ZEGREAN LA REL:

Zegrean face referire la articolul 56 din Legea Fundamentală:„cetăţenii au obligaţia să contribuie, prin impozite şi prin taxe, la cheltuielile publice, sistemul legal de impuneri trebuie să asigure aşezarea justă a sarcinilor fiscale”.

  • „De ce nu încearcă cu cianură că ar merge mult mai repede? Când vine vorba de impozitare, există un text în Constituție care spune că sarcinile fiscale trebuie să fie just așezate. Dacă la unul care are 20.000 de lei pensie, îi punem impozit 90%, iar la cel care are 20.000 de lei salariu îi punem impozit 10%, nu știu dacă este chiar justa așezare a sarcinilor fiscale. Unde au mai văzut ei impozit de 90%? Cred că un astfel de impozit ar pica la Curtea Constituțională pentru că nu se aplică tuturor, sunt și salarii care sunt foarte mari, nu doar pensii care sunt foarte mari. Uitați-vă ce salarii sunt la Eximbank, Autoritatea de Supraveghere Fiscală, Banca Națională. Nu poți să impozitezi doar pensiile în halul ăsta și salariile nu. Cu ce au greșit pensionarii?”, a declarat Augustin Zegrean pentru Europa Liberă.

Un alt doilea motiv de neconstituționalitate ar putea apărea din cauza faptului că nu toate pensiile sunt impozitate, ci doar cele considerate speciale. Partidele nu vor o impozitare a pensiilor bazate pe contributivitate.

  • „Nu poți să impozitezi cu 90% , nici măcar cu 50% și pe altul cu 10%. Nu se poate pune impozit pe anumite pensii și pe altele să nu pună. Și unii și alții sunt pensionari”, a spus Zegrean.

Cel de-al treilea motiv este legat de discriminarea pe criteriul de avere.

  • „Dacă spui că celui care are 20.000 de lei îi pui 90% și la ăla care are 2.000 de lei nu îi pui impozit deloc, atunci se merge la egalitate, la discriminare. Discriminare pe criteriul de avere, nici acesta nu este în regulă”, a subliniat fostul judecător CCR.

Augustin Zegrean le cere politicienilor să nu se atingă de pensiile magistraților și crede că subiectul este unul pur electoral.

„Ce rost are chestia asta? Nu fac decât să facă scandal, să arate că se apropie alegerile. Mi se pare că e un joc populist înainte de alegeri. Se știe că nici o variantă propusă acum nu va trece de Curtea Constituțională”, este concluzia lui Zegrean.

Ad

Exit mobile version