- Reclama -
de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Nu cu mult timp în urmă atrăgeam atenția, într-o analiză, asupra mișcărilor stupefiante din USR, partid care ia decizii aiuritoare exact într-un moment cînd, bine plasat pe orbita politică de alegerile europene, ar trebui să fie mai atent ca oricînd. Ultimele informații, extrem de grave, apărute azi, confirmă că în formațiunea lui Barna se întîmplă ceva ieșit din comun, care ar putea crea mari probleme de ordin electoral.
Scriam în analiza amintită că decizia de organiza un nou congres, la vreo două luni după cel anterior și cu 2-3 săptămîni înaintea campaniei pentru prezidențiale, la care să se pună în joc toată garnitura de conducere, e un act aproape sinucigaș și fără precedent.
Marea problemă era alegerea președintelui prin votul tuturor membrilor, ceea ce deschide drum unui paradox chinuitor: cum să ceri votul românilor pentru președinția României printr-un candidat, Dan Barna, care s-ar putea să nu obțină nici măcar voturile membrilor USR, pentru președinția partidului?
E o situație posibilă; cine și de ce a decis asumarea unui asemenea risc, mai ales că, dacă Barna ar cîștiga, să zicem, președinția României, ar trebui organizat un al treilea congres și un nou rînd de alegeri interne?
Toate aceste chestiuni mai vechi au rămas fără răspuns, dar vin alte ciudățenii noi să li se adauge.
Și nu ne referim neapărat la straniile meandre ale candidatului prezidențial Dan Barna, care dezminte azi ce a promis ieri și care anunță, senin, că în turul doi ar fi dispus să voteze cu adversarul Iohannis, la o adică.
Nu ne referim nici la faptul că același Barna refuză lupta deschisă cu președintele în exercițiu, de parcă nu lui ar trebui să-i ia ”gîtul” ca să ajungă la Cotroceni.
Ci ne vom referi strict la informația explozivă din presa de azi, conform căreia alegerile interne din USR pentru postul de președinte, stabilite pentru perioada 1-3 septembrie, se vor prelungi cu încă două zile.
Nu există pînă acum nicio explicație oficială – altă bizarerie – dar cele neoficiale acreditează două motive.
Primul ar fi că la expirarea timpului inițial, din 16.000 de membri votaseră doar 7.000, adică cca.43%.
Ceea ce creează din start o mare problemă, în sensul că viitorul președinte, oricare ar fi el, este, practic, delegitimat, neîntrunind nici măcar jumătate plus unu din numărul total al membrilor.
Pe de altă parte, pentru USR, ca partid, ar fi un dezastru de imagine: cum să mai speri în mobilizarea românilor la vot, în favoarea candidatului Barna, cînd se vede că nu poți mobiliza nici măcar proprii membri?
Să ne amintim, unul dintre punctele electorale forte ale USR e acela că se prezintă, conform siteului oficial, drept ”primul (și singurul!) partid românesc care a lansat un program de guvernare participativ, la care pot contribui cu idei și sugestii membri USR, experți din diverse domenii, dar și simpli cetățeni”.
Păi membrii USR nu ”contribuie” nici măcar la cea mai importantă decizie din partid, alegerea președintelui, necum la programul de guvernare.
În plus, asistăm la o schimbare necinstită a regulilor în timpul jocului. Ce încredere s-ar mai putea avea în respectarea legilor țării de către un partid ajuns la guvernare care se arată incapabil să respecte propriile decizii interne? Cine ne garantează că un eventual premier al USR-PLUS nu va decide, într-o zi, prelungirea alegerilor parlamentare cu o zi-două, pînă iese rezultatul potrivit?
În fine, doar în treacăt să mai pomenim altă ciudățenie a sistemului userist, mai exact regula potrivit căreia votul acordat electronic poate fi, ulterior, modificat în favoarea altui candidat, pînă la încheierea procedurii.
Un mecanism de care e cam greu să auzi într-un sistem democratic.
Al doilea e un motiv încă și mai neplăcut: se vorbește de fraude la vot. Mai exact, la Iași ar fi apărut peste noapte un număr masiv de votanți, membri noi, în favoarea unui anume candidat la președinție. Respectivii membri înscriși în ultima lună dublează vechiul număr de membri ai organizației, punînd sub semnul întrebării corectitudinea operațiunii.
Cum pot fi explicate toate aceste ciudățenii în interiorul unui partid-locomotivă al unei alianțe de mare succes în sondaje, fix înaintea prezidențialelor?
Un partid care se clatină exact cînd ar fi trebuit să pară mai stabil ca oricînd?
Incompetență, meschinărie?
Ori USR e victima unei operațiuni abile, din exterior, de discreditare, prin oameni din interior, în beneficiul unui candidat care are frisoane la gîndul că ar putea da piept cu Dan Barna?
- Advertisement -