Imperiul imobiliar al socrului lui Rareș Bogdan și scandalul de la Cluj

0
218

Un proiect imobiliar cu blocuri dorite în cartierul Bună Ziua (n.red- din Cluj) într-o zonă de case a încins spiritele la ultima ședință on-line a comisiei de urbanism a Primăriei. Beneficiarul, omul de afaceri Vasile Vita, socrul europarlamentarului Rareș Bogdan, înarmat și cu avocați, a pozat în victimă și a arătat că, deși tot el a dezvolat în proximitate case, acum trendul de dezvoltare în zonă este altul și dorește locuințe colective. Vecinii de pe străzile din jurul proiectului i-au cerut primarului Emil Boc să nu permită amenajarea de blocuri lângă casele lor, scrie Actual de Cluj.

CE SUSȚINE ACTUAL DE CLUJ:

Planul Urbanistic Zonal pentru ansamblul dorit de Vitacom în Bună Ziua pe un teren de 1,5 hectare pe care în prezent se află și halele societății a fost făcut de Archdesign.

Arhitectul Victor Mihăilescu a explicat comisiei de urbanism a Primăriei la ședința on-line din 30 iulie că se dorește renunțarea la funcțiunea industrială (Ei) în favoarea unor două UTR-uri în care să se construiască imobile cu spații mixte și locuințe colective. La strada Bună Ziua se dorește un imobil mixt, cu șase niveluri supraterane și 89 de apartamente (deservit de trei niveluri subterane de parcări) iar în spate se doresc alte 5 imobile cu câte patru niveluri și câte 16 apartamente fiecare. În privința accesului s-a propus acces pe strada Camil Petrescu, printr-un sens unic și conectarea cu artera Pompiliu Teodor, unde, de asemenea, se propune tot sens unic. Proiectantul a mai informat comisia că se propune devierea unei conducte de gaz existente în zonă spre pârâul Becaș, în așa fel încât să rămână o zonă mai mare verde, de 3000 de mp spre pârâu, deviere care permite să crească posibilitatea de construire pe parcelă (un nivel de construire mai mare).

Proiectul imobiliar a fost lansat în consultare publică de Primărie până în 20 august, după cum au semnalat avocați ai vecinilor din zonă, a spus Oana Ciocian. Cu toate acestea a fost inclus pe ordinea de zi pentru discuții. Anunțat asupra situației, primarul Emil Boc a spus că cei nemulțumiți vor putea depune și puncte de vedere scrise, potrivit termenelor de consultare anunțate.

Vecinii de pe arterele Camil Petrescu și Pompiliu Teodor, artere private, au participat prin reprezentanți la comisia de urbanism pentru a semnala faptul că viitorul proiect imobiliar, așa cum a fost conceput, le va afecta calitatea vieții.

Oamenii de pe Camil Petrescu au spus că ei stau la case unifamiliale, edificate chiar de beneficiarul proiectului imobiliar, Vasil Vita în 2006 și că un viitor proiect de blocuri în zonă le va afecta intimitatea. „Strada e în regulă, asfaltată, e întreținută de noi și nu vrem un sens unic și mașini care circulă toată ziua, mai ales că avem copii care se joacă în zonă”, a semnalat Dan Simonca, un riveran de pe arteră care a spus că a cumpărat o locuință unifamilială în 2006 făcută de Vasile Vita. El a spus că cele peste 168 de apartamente din viitorul ansamblu vor genera un trafic infernal în această zonă de case.

De cealaltă parte, proprietarii de pe artera Pompiliu Teodor, cei care stau în ansamblul Bela Park, au semnalat că respectiva arteră are două benzi, nu o lățime de 3,5 metri, cum au prezentat situația proiectanții, și că e inadmisibil ca proiectul imobiliar al celor de la Vitacom să impună sens unic pe această arteră, mai ales că aceasta este privată, tocmai ca să își rezolve problemele privind circulațiile necesare ansamblului imobiliar.

„Noi stăm la case, dar într-un ansamblu rezidențial, n-avem garduri la stradă, nu suntem pregătiți de traficul care va rezulta de la construcțiile înalte. Eu dețin cea mai mare cotă din stradă, 70%. Suntem în total 7 proprietari. Noi deținem strada Pompiliu Teodor. Se discută aici de un sens unic pe strada noastră fără să fim informați sau consultați”, a semnalat Liviu Retegan, un alt proprietar din zonă.

Primarul Emil Boc a admis pe parcursul discuțiilor că viitorul ansamblu va genera trafic în zonă. Mai întâi i-a avertizat pe cei de la Direcția de Urbanism că au pus proiectul pe ordinea de zi mai repede, înainte de finalizarea consultării publice, apoi i-a certat că îl induc în eroare cu notițele de pe foaia în care i se prezintă proiectul și că e nevoit să însumeze și să calculeze numărul total de apartamente. După ce a ascultat proiectanții și cetățenii, primarul a decretat ca specialiștii din comisie să se pronunțe, sub rezerva că ceea ce odată se decide, nu se mai schimbă sau se pun ulterior alte condiții.

Arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, le-a indicat proiectanților lărgirea arterei Camil Petrescu la minimum 12 metri, impunerea unui dublu sens, edificarea unui imobil cu parter și 4 niveluri la strada Bună ziua și a unor imobile cu parter și două etaje în spate concomitent cu corectarea distribuției acestora pe parcelar prin gruparea lor două câte două, cu locuri de joacă comasate, cu niște curți mai generoase, fără mansarde, cu terasă la ultimul nivel.

Cel care a deschis calea negocierilor cu investitorul a fost arhitectul Adrian Iancu care a precizat că, având în vedere faptul că în prezent parcela are interdicție de construire de locuințe, schimbarea regimului ei ar trebui să se facă cu o ofertă pentru oraș,  o școală sau o grădiniță publice, funcțiuni care lipsesc din cartierul Bună Ziua și să contribuie și el la calitatea vieții din cartier. Pentru parcela din spate, Iancu a spus că locuințele colective sunt nepotrivite și a mai indicat proiectanților să găsească o altă variantă de acces în parkingul subteran care deservește imobilul de la stradă.

„Cred că e o observație bună. Dacă orașul acceptă schimbarea de destinație, care este contraprestația pentru oraș. E corect. Așteptăm propuneri. O ofertă care să fie proporțională cu investiția. Nu jupuim pe oricine ne iese în cale, trebuie să fim corecți cu toată lumea. Dacă orașul întinde o mână și investitorul trebuie să întindă o mână către oraș”, a lăudat Boc soluția lui Iancu.