Home Cultură „Ils sont fous ces Roumains!”

„Ils sont fous ces Roumains!”

0

Cu ocazia deschiderii sezonului Franţa-România, marţi 27 noiembrie, revista Courrier International publică 6 pagini consacrate României. 6 pagini de articole, găsite în mare parte în presa internaţională, care descriu dinamismul societal şi cultural al unei ţări în plină mişcare, transmite RFI.

RELATAREA RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

Dosarul din Courrier International consacrat României se intitulează „Ils sont fous ces Roumains!”, o parafrază a celebrei replici din seria de benzi desenate Astérix et Obélix „Ils sont fous ces Romains!”

Primul mare articol provine din Volta ao Mundo – Turul lumii – revistă lunară din Lisabona. Reportajul ziaristului portughez este consacrat Bucureştiului, „un oraş în care te întorci mereu. Prima dată când am venit aici, oraşul era gri, în plină tranziţie post-comunistă. Recent, am descoperit un oraş plin de prospeţime şi vitalitate, prins în vârtejul globalizării” scrie jurnalistul lusofon. Pentru a reda o imagine cât mai completă a ceea ce a văzut, autorul s-a plimbat în lung şi în lat. A străbătut toată Calea Victoriei ore în şir, s-a oprit ici şi colo ca să bea un pahar de vin alb, a ajuns în Piaţa Victoriei la ora de vârf asistând la circulaţia densă a maşinilor dar şi a oamenilor, a vizitat Muzeul naţional de istorie a României şi s-a oprit îndelung în faţa columnei lui Traian. Ziaristul portughez a luat-o apoi pe bulevardul Victoriei socialismului, „conceput pe vremea comunismului ca un fel de Champs-Elysées al Bucureştiului, la o scară colosală dar fără o arhitectură îndrăzneaţă. Astăzi, faţadele sunt luate cu asalt de reclamele unor mari mărci ale capitalismului multinaţional – frumoasă ironie a soartei” exclamă Jose Luis Jorge, autorul reportajului.

Ajuns în Piaţa Constituţiei, descrisă ca un „piedestal pentru uriaşa Casă a Poporului”, confratele nostru este impresionat de acest „edificiu pompos, conservator, grandios dar fără inspiraţie, nici caracter”. Portughezul a adorat însă Centrul Vechi al Bucureştiului chiar dacă, spune el, „pentru a degusta savorile gastronomiei româneşti, există restaurante mai bune decât cel de la Hanul lui Manuc. In mare, Centrul Vechi este o enclavă boemă, o succesiune de cafenele, hoteluri, restaurante, discoteci – pe scurt, un loc de socializare unde lumea se regăseşte pentru a discuta sau seduce, o oază într-o capitală trepidantă”. Periplul ziaristului portughez se termină la Combinatul Fondului Plastic, fost centru industrial transformat după 1989 în loc de creaţie. „Cert, Bucureştiul nu este prima destinaţie la care te gândeşti dar pentru mine, ea a devenit evidentă şi sub nicio formă n-aş rata ocazia de a o cunoaşte şi mai bine” conchide Jose Luis Jorge.

Francesco Illy, fondatorul mărcii cu acelaşi nume, inventatorul primei maşini de expresso, s-a născut la Timişoara

Din paginile lui Daily Telegraph preluat de Courrier International, aflăm care sunt faptele şi locurile cele mai surprinzătoare din România. Transfăgărăşanul este cel mai frumos drum din lume. Una dintre cele mai frumoase librării de pe planetă este Cărtureşti Carusel. Fauna din România este una dintre cele mai bogate ale Europei. Acolo se găseşte şi cel mai mare mamifer al continentului, bizonul, dar şi una dintre cele mai numeroase populaţii de urşi din Europa. România este unul dintre cele mai bune locuri din lume pentru a profita din plin de reţeaua 4G. In fine, în România, mai exact la Timişoara s-a născut cafeaua bună! Intr-adevăr, Francesco Illy, fondatorul mărcii cu acelaşi nume, inventatorul primei maşini de expresso, s-a născut acolo înainte de a pleca la Viena şi apoi la Trieste”.

Din lista de articole consacrate României în paginile lui Courrier International, să-l mai notăm pe cel găsit pe Deutsche Welle şi dedicat „primului muzeu privat de artă din România, MARe – Muzeul de Artă Recentă”. Din presa locală, românească, revista franceză a spicuit un articol din Observatorul cultural consacrat literaturii şi în particular romanelor poliţiste, articol semnat de scriitorul şi editorul Bogdan Hrib. Acesta spune că „se bizuie mult pe sezonul Franţa-România pentru a promova, nu doar în România ci şi în Franţa, acest gen literar”.

In fine, Courrier Intrenational le reaminteşte cititorilor săi „românii care ne-au influenţat, românii care au dat Franţei unii dintre cei mai mari autori, artişti şi oameni politici. Sunt citaţi printre alţii Eugen Ionescu, Anna de Noailles, Tristan Tzara, Constantin Brâncuşi, Victor Brauner, Pierre Moscovici şi Roxana Mărăcineanu, actual ministru francez al Sporturilor”.

Eric Chol, directorul redacţiei Courrier International, se întreabă în introducerea dosarului despre România dacă „nu cumva ar fi bine să terminăm odată cu toate clişeele despre România?”, îndemn sub care dealtfel se deschide marţi 27 noiembrie sezonul Franţa-România.

Ad

Exit mobile version