spot_img
6.5 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăhighlightIKEA vrea să cumpere și mai multe păduri în România

IKEA vrea să cumpere și mai multe păduri în România

-

IKEA vrea să cumpere şi mai multe păduri în România. Este deja cel mai mare proprietar privat de păduri din ţara, doar statul şi biserica îl depăşesc, transmite Digi 24.

Din pădurile cumpărate anul trecut, IKEA a tăiat mai puţin de jumătate din cât i-a permis legea. Iar în zece judeţe a început campanii ample de împăduriri, cu mai bine de un milion de puieţi plantaţi în ultimele patru luni. Aşa încearcă IKEA să potolească temerile că ar defrişa în România cum au făcut-o mulţi până acum. Grupul vrea să cumpere şi mai multe păduri aici, arată economica.net, după ce deţine deja 0,5% din pădurile româneşti. Pe termen lung IKEA visează la independenţa resurselor, iar România joacă un mare rol în acest plan.

- Advertisement -

La mijlocul lui 2015 suedezii au plătit 56 de milioane de euro pentru 33.000 de hectare de pădure din centrul şi nord-estul României. Suma uriaşă a intrat în buzunarele foştilor proprietari controlaţi de Universitatea Harvard. A fost cea mai mare investiţie făcută vreodată de IKEA în România şi prima ocazie când a decis să se ocupe direct de fondul forestier şi să nu apeleze la administratorii externi.

Lemnul tăiat ar putea fi folosit tot în România. IKEA are aici mai bine de 20 de furnizori care îi fac orice de la mese la canapele, furnizori care de la an la an primesc comenzi tot mai mari de la suedezi.

- Advertisement -

Achiziţiile companiei în România au depăşit deja pragul de 400 de milioane de euro pe an, adică de 4 ori mai mult decât cumpără românii de la IKEA. La fel, dacă IKEA are aici 500 de angajaţi, furnizorii care lucrează pentru IKEA au 14.000 de angajaţi.

Compania vrea chiar că dubleze comenzile de la fabricile româneşti – mâna de lucru e ieftină şi experimentată, iar ţara e aproape de Occident – însă pentru mai multă mobilă făcută în Romania e nevoie şi de mai mult lemn. Deja 4% din produsele pe care suedezii le vând la nivel mondial sunt fabricate în România, scrie Made In Romania. Iar 20% din mobila făcută la noi e cumpărată de IKEA.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img