ÎI FAC PE PLAC SULTANULUI/ SUA îl susține pe Erdogan în acțiunile de epurare masivă

0
2970

Statele Unite condamnă tentativa de lovitură de stat din Turcia şi sprijină regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în acţiunile de epurare masivă, a declarat miercuri secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP conform news.ro.

„Noi susţinem eliminarea de către Guvern a loviturii” de stat eşuate de vineri seara, a declarat Kerry, întrebat despre zecile de mii de oameni arestaţi, destituiţi sau suspendaţi în Turcia.

CITIȚI ȘI:Doi membri ai Curții Constituționale din Turcia, ARESTAȚI/ TOȚI judecătorii și procurorii militari, ANCHETAȚI

„Noi susţinem Guvernul democratic (…). Condamnăm lovitura” de stat, a insistat Kerry, în faţa presei, la Conferinţa donatorilor pentru Irak.

El a refuzat să „comenteze” în legătură cu epurările operate de Ankara, care afectează sectoare largi ale societăţii, de la armată şi presă şi până la universităţi.

Şeful diplomaţiei americane, care a insistat duminică asupra respectării „democraţiei” şi „statului de drept” în Turcia, a avertizat însă că „vrem să fim siguri că răspunsul la lovitura de stat respectă întru totul democraţia”.

Epurările demarate de regimul Erdogan ţintesc presupuşi apropiaţi ai predicatorului Fethullah Gülen, autoexilat în Statele Unite din 1999, acuzat că este instigatorul puciului.

Turcia reclamă Washingtonului extrădarea acestuia, însă John Kerry a reafirmat că administraţia americană are nevoie de „probe” ale unei eventuale implicări ale acestui opozant, în vârstă de 75 de ani.

El a precizat că Statele Unite au „un dispozitiv de exigenţe (juridice) foarte stricte în domeniul extrădării”.