spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăBasarabiaIgor Dodon, interviu la Radio Europa Liberă: Relaţiile cu Uniunea Europeană rămân...

Igor Dodon, interviu la Radio Europa Liberă: Relaţiile cu Uniunea Europeană rămân intacte

-

- Reclama -

În primul interviu pentru Europa Liberă după ce a câștigat alegerile prezidențiale, Igor Dodon a dat din nou asigurări că va fi președintele tuturor cetăţenilor, că acordurile cu UE vor rămâne în vigoare, și a precizat că prima vizită o va face la Moscova. Președintele ales mai spune că își dorește alegeri parlamentare anticipate, că se angajează să rezolve problema transnistreană, nu neapărat prin federalizarea Republicii Moldova și să continue reformele europene. Referitor la protestele din ultimele zile, Dodon apreciază că într-un stat democratic protestele nu trebuie înăbuşite și că într-un stat de drept trebuie să existe certitudinea unui vot corect.

- Reclama -

Europa Liberă: Dumneavoastră ați deplâns faptul că tabăra Maiei Sandu refuză să recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale. Maia Sandu a îndemnat cetățenii să semneze și o petiție online pentru declararea alegerilor drept nule. Potrivit ei, acestea au fost fraudate. Dumneavoastră ce părere aveți despre corectitudinea scrutinului prezidențial?

- Advertisement -

Igor Dodon: „Eu am o experiență de 11 campanii electorale, pe parcursul ultimilor șapte ani, începând cu anul 2009, mai multe, și parlamentare, și municipale, unde am fost și candidat la funcția de primar. Din toate campaniile electorale de până acum, aceasta a fost una dintre cele mai corecte și cu puține fraude. Da, au fost unele chestii de principiu care nu au fost rezolvate. Noi am bătut clopotele pe parcursul ultimilor ani să fie deschise mai multe secții de votare pentru diasporă. Nu s-a făcut acest lucru. Și atunci când am mers și la Strasbourg, și am vorbit și cu Comisia de la Veneția, am invocat argumentul că nu tuturor cetățenilor li se permite să își exercite dreptul la vot. Dar guvernarea nu a vrut să audă acest lucru.”

Europa Liberă: Și finalitatea?

- Advertisement -

Igor Dodon: „Finalitatea – alegerile au avut loc, sunt deja recunoscute corecte și conform regulilor internaționale de mai mulți observatori, inclusiv OSCE. Și cred că trebuie să ținem cont de lacunele din acest scrutin pentru următoarele alegeri.”

Europa Liberă: Pentru că pe parcursul acestei campanii prezidențiale s-a tot spus că atât dumneavoastră, cât și Maia Sandu reprezentați opoziția, acum dumneavoastră veți fi parte a sistemului. Așa va fi?

Igor Dodon: „Noi am fost, suntem și vom fi în opoziție față de actuala majoritate parlamentară și față de acest sistem care a fost creat pe parcursul ultimilor ani. Partidul Socialiștilor, fracțiunea parlamentară nu va face coaliții în acest parlament. Și obiectivul rămâne unul foarte clar – alegeri parlamentare anticipate. A propos, la acest subiect, astăzi va avea loc executivul politic, în cadrul căruia va fi examinată cererea mea de refuz a calității de membru al Partidului Socialiștilor, iar vineri va avea loc ședința consiliului republican unde vom examina câteva candidaturi la funcția de președinte al Partidului Socialiștilor. Și aceasta înseamnă că președintele Dodon nu va mai fi membru de partid și nu poate reprezenta un singur partid sau doar o parte a cetățenilor Republicii Moldova. Președintele trebuie să reprezinte toți cetățenii, și pe cei de stânga, și pe cei de dreapta, și pe cei care au votat pentru oponentul meu politic.”

Europa Liberă: Acum unii spun că s-au creat două tabere, tabăra lui Igor Dodon, și tabăra Maiei Sandu, dar, de fapt, ar putea să câștige o a treia forță și să beneficieze de pe urma acestei situații. La ce să se aștepte Moldova în continuare?

Igor Dodon: „După finalizarea scrutinului electoral, eu am venit de două ori cu apel public către oponenții mei politici să avem discuții și să avem întrevederi, și să încercăm să calmăm spiritele. Cu regret, până la ziua de astăzi nu am primit niciun răspuns. Am văzut câteva declarații la conferințe de presă, dar eu cred că ar fi corect să dăm dovadă de maturitate politică. Dacă ar fi fost situația inversă, credeți-mă, noi aveam să procedăm cu totul altfel. Noi am pierdut scrutine electorale, și în 2011, și în 2014 și au fost mult mai multe motive pentru face proteste și a scoate lumea în stradă. Noi acest lucru nu l-am făcut. Noi am dat dovadă de maturitate politică. Ar fi bine ca oponenţii mei politici să dea dovadă acum de înţelepciune, pe cât este de posibil.”

Europa Liberă: Dar părerea dumneavoastră despre organizarea acţiunilor de protest care e? Pentru că chiar dumneavoastră aţi spus că aţi organizat peste 500 de acţiuni de protest. Faptul că acum există un segment de protestatari deranjează?

Igor Dodon: „Protestul în orice ţară democratică este un instrument de exprimare a opiniei. De aceea, orice protest paşnic este binevenit, poate fi organizat. Acum mă refer la alte lucruri. Eu consider că oponenţii mei politici ar fi bine să nu cheme lumea la protest, dar să încercăm să calmăm spiritele. Trebuie să vedem nu ceea ce ne face să fim diferiţi, că unii vor în UE, alţii vor în Republica Moldova, alţii în România. Trebuie să vedem ce ne uneşte.”

Chișinău, proteste, 13 noiembrie 2016

Chișinău, proteste, 13 noiembrie 2016

Europa Liberă: Alţii în Uniunea Vamală.

Igor Dodon: „Nu există Uniunea Vamală.”

Europa Liberă: Uniunea Euroasiatică.

Igor Dodon: „Haideţi să vedem ce ne uneşte. Pe noi ne uneşte dragostea faţă de patrie. Pe noi ne uneşte dorinţa de a fi linişte în Republica Moldova. Pe noi ne uneşte aceea că vrem să fie lucrurile mai bune, lupta împotriva corupţiei. Haideţi să începem de la aceste premise şi să mergem înainte. Imediat din momentul când va avea loc inaugurarea, toate mesajele care ar putea să ne divizeze trebuie lăsate într-o parte. Trebuie să încercăm să calmăm spiritele şi chiar voi face tot posibilul şi voi încerca să fiu un preşedinte al tuturor, inclusiv al celor care au votat împotriva mea în acest scrutin.”

Europa Liberă: Dumneavoastră tot daţi asigurări că veţi fi preşedintele tuturor cetăţenilor din Republica Moldova, indiferent de opţiunile geopolitice, ideologice, identitare. Acordul cu Uniunea Europeană cum va continua să fie pus în aplicare? Pentru că de aici încep nemulţumirile unei părţi a societăţii, care, totuşi, îmbrăţişează valorile europene şi parcursul de eurointegrare.

Igor Dodon: „Relaţiile cu Uniunea Europeană rămân intacte şi preşedintele ţării nu are atribuţii să le schimbe. Acordul de Asociere, alte relaţii de parteneriat vor merge în continuare, vor fi în vigoare. Nu are dreptul preşedintele să anuleze acorduri sau să stopeze acorduri. Da, vor fi negocieri bilaterale, trilaterale pentru a schimba situaţia spre bine, de exemplu, pentru a reveni pe piaţa din Federaţia Rusă. Dar toate aceste discuţii şi negocieri vor fi cu toţi partenerii şi din Est, şi din Vest. Dar unele schimbări pot avea loc atunci când sunt de acord cetăţenii şi când este majoritate parlamentară care susţine acest lucru. De aceea, eu pledez pentru păstrarea relaţiilor cu Uniunea Europeană, ele rămân în vigoare, vom reuşi să restabilim parteneriatul economic, relaţiile cu Federaţia Rusă. Şi, de aceea, prima vizită oficială va fi anume la Moscova, să încercăm să revenim pe piaţa rusă şi să rezolvăm problemele migranţilor. Şi să încercăm să păstrăm un echilibru, inclusiv în ceea ce ţine de geopolitică.”

Europa Liberă: Foaia de parcurs pe care a prezentat-o domnul Rogozin, vicepremierul rus, Republicii Moldova include o îndepărtare a Moldovei de UE, în cazul când relaţia cu Federaţia Rusă se va îmbunătăţi?

Igor Dodon: „Eu nu am văzut foaia de parcurs, nu m-a informat nimeni. Voi încerca să mă documentez, dar eu cred că acolo sunt mai mult unele detalii tehnice pur economice. Dar mă voi documenta şi vom vedea cum ieşim din această situaţie. Eu consider că noi putem reveni pe piaţa rusă şi fără a face unele mişcări împotriva Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Aceasta ar trebui să vrea şi Federaţia Rusă.

Igor Dodon: „Vom munci, vom negocia, vom încerca să convingem şi cred că vom reuşi.”

Europa Liberă: Comisarul european, Johannes Hahn, a declarat Europei Libere că victoria dumneavoastră a fost, într-o măsură, rezultatul greşelilor guvernelor zise pro-europene. Dar victoria dumneavoastră nu trebuie să provoace prea mulţi nervi şi că va judeca în funcţie de fapte. Ce aţi putea face şi ce vă doriţi să faceţi ca relaţia cu UE să aducă mai multe beneficii Moldovei?

Igor Dodon: „Eu am avut discuţii cu comisarul european, atunci când dumnealui a fost aici, în Chişinău.”

Europa Liberă: Şi el a spus că dumneavoastră i-aţi fi vorbit că nu veţi denunţa Acordul de Asociere la UE.

Igor Dodon: „Eu i-am spus un lucru foarte clar, că preşedintele ţării nu poate denunţa acordul cu UE şi relaţiile parteneriatului vor continua. Aşa şi va fi. Ce trebuie să facem noi în relaţiile cu Occidentul, cu UE, cu Statele Unite ale Americii? Trebuie să încercăm să-i convingem pe partenerii noştri să nu examineze tot ceea ce se face în Republica Moldova doar sub aspect geopolitic. Eu le-am spus acest lucru de mai multe ori, că pe parcursul ultimilor ani imaginea Occidentului în Republica Moldova a fost ştirbită de actualii politicieni care se acopereau cu lozinci pro-europene. Iar Occidentul foarte des susţinea aceşti politicieni doar din considerente geopolitice, să nu vină socialiştii sau comuniştii la guvernare. Acum sarcina mea va fi să-i conving că noi avem nevoie de reforme. Da, avem nevoie de suport, susţineţi această guvernare, dacă doriţi, prin resurse financiare, dar cereţi reforme în loc. Pentru că doar reformele pot schimba calitatea vieţii. Şi să nu se uite la geopolitică.”

Europa Liberă: Ce reforme ar fi cu şanse în Republica Moldova, ţinând cont de realităţile din ţară?

Igor Dodon: „Reformele în domeniul justiţiei. Şi aici preşedintele va fi partenerul cel mai de nădejde al celor din Occident. Reformele în domeniul Procuraturii. Noi vom vota pentru modificarea Constituţiei, ca procurorul general să fie înaintat de către preşedintele ţării. Reformele în domeniul economic, reforme structurale, care sunt necesare. Şi am văzut programul cu FMI şi sunt mai multe lucruri bune acolo, dar sunt şi unele care mă îngrijorează. Sunt necesare reforme şi în domeniul social.”

Europa Liberă: Ce vă îngrijorează cel mai mult din acordul pe care l-a semnat guvernul Moldovei cu FMI?

Igor Dodon: „Mă îngrijorează majorarea vârstei de pensionare. Mă îngrijorează insistenţa de a majora tarifele la energia electrică, fără un sistem clar de compensaţie pentru păturile social-vulnerabile. Şi mă interesează capitolul unde este inclus că fondul de subvenţionare pentru agricultură trebuie redus drastic.”

Europa Liberă: În interviurile pe care le-aţi acordat presei ruse aţi spus că vă angajaţi să rezolvaţi diferendul transnistrean. Totuşi, cât de prioritară este această problemă şi cum e posibil să fie identificată o variantă de compromis, un statut care să împace părţile, în primul rând, dar care să fie acceptat şi de către mediatori şi observatori în formatul „5+2”?

Igor Dodon: „Eu consider că următorii ani şi, posibil, chiar 2017 ar putea fi un an de mişcare pozitivă în acest sens. De ce? Eu cred că toţi, inclusiv Occidentul, inclusiv Federaţia Rusă ar avea nevoie de un exemplu pozitiv de rezolvare a unor conflicte îngheţate. Şi conjunctura regională, geopolitică ar fi cea mai favorabilă, inclusiv după rezultatele alegerilor din Statele Unite ale Americii pentru a face primul pas în acest sens. Cum văd eu ieşirea din această situaţie? Imediat după Anul Nou ar fi bine să avem o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, care va fi ales în scrutinul din decembrie.”

Europa Liberă: Aşa-zisul scrutin.

Igor Dodon: „Să încercăm noi la nivel bilateral să găsim principalele puncte care ar fi baza unei soluţii politice. După aceea, să propunem această ieşire din situaţie în formatul „5+2”, pentru discuţii largi şi dezbateri internaţionale. Dacă găsim un compromis la nivel internaţional şi acceptăm un format pentru soluţionarea politică, atunci organizăm un referendum pe ambele maluri ale Nistrului, aprobăm o nouă Constituţie şi mergem înainte. Aceasta ar fi soluţia.”

Tiraspol, 20 octombrie 2016

Tiraspol, 20 octombrie 2016

Europa Liberă: Numele Igor Dodon s-a identificat de fiecare dată cu sugestia dumneavoastră de a federaliza Republica Moldova. Şi de aici iarăşi multe nemulţumiri apar, precum că această federalizare ar însemna transnistrizarea Moldovei.

Igor Dodon: „Eu cred că acestea sunt fobii care sunt lansate intenţionat. Avem mai multe forme de federalizare care sunt de succes la nivel internaţional. Dar decizia nu o ia Igor Dodon, nu o ia preşedintele Republicii Moldova. Decizia o vor lua cetăţenii Republicii Moldova prin referendum. Dacă cuiva nu-i place denumirea de federaţie, numiţi-o altfel, dar trebuie să acordăm un statut special regiunii din stânga Nistrului.”

Europa Liberă: Cum veţi conlucra cu actuala guvernare? Pentru că sunt multe voci care spun că, dacă această colaborare va fi bună, înseamnă că dumneavoastră acceptaţi condiţiile pe care le va impune Vladimir Plahotniuc, cel care este coordonatorul majorităţii parlamentare.

Igor Dodon: „Noi suntem în opoziţie faţă de această guvernare. Noi nu vom face coaliţii cu ei, dar pe subiecte de importanţă naţională evident că vom încerca să găsim numitor comun, ceea ce ţine de interesele cetăţenilor Republicii Moldova. Dar preşedintele Dodon va utiliza orice cale legală, constituţională pentru alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Cine e mai important ca funcţie acum în stat: preşedintele Igor Dodon sau coordonatorul coaliţiei de guvernare, domnul Plahotniuc?

Igor Dodon: „Aşa funcţie oficială nu există, de coordonator.”

Europa Liberă: E o ţară parlamentară. Dumnealui coordonează, totuşi, cu această majoritate din Legislativ.

Igor Dodon: „Eu nu vreau să dau importanţă unuia sau altuia. Dar dreptul moral pe care îl are preşedintele ales direct de către popor, cred că este mult mai mare pentru a insista pe mai multe reforme şi pe mai multe lucruri bune în interesul cetăţenilor.”

Europa Liberă: În patru ani vă va reuşi să scoateţi ţara din captivitate? Pentru că despre aceasta aţi anunţat pe parcursul campaniei electorale, că Moldova continuă să fie captivă.

Igor Dodon: „Eu sunt ferm convins că în aceşti patru ani vom reuşi să facem mai multe lucruri pe care le vor simţi majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova. Vom scoate ţara din captivitate prin alegeri parlamentare. Vom reuşi. Și sunt destul de optimist în acest sens, să începem sau chiar să rezolvăm problema transnistreană. Vom reuşi să îmbunătăţim calitatea vieţii. Şi voi fi un preşedinte al tuturor.”

Europa Liberă: Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii care nu v-au votat?

Igor Dodon: „Stimaţi concetăţeni, vă stimez votul dumneavoastră, îl înţeleg, e şi logic într-o democraţie să avem opinii diferite. Dar alegerile s-au finisat, haideţi împreună să ne gândim să facem tot posibilul spre binele şi viitorul ţării noastre, patriei noastre, spre binele şi viitorul copiilor noştri, al dumneavoastră, al tuturor. De aceea, cred că trebuie să coborâm de pe baricade şi să conlucrăm împreună spre binele Republicii Moldova.”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img