#IbizaGate Austria: Firmă cu afaceri în România tăiată de la contractele din bani publici

0
132

Compania de construcții austriacă Strabag cere cercetarea contractele din bani publici atribuite in ultimii ani.  Proprietarul Strabag și fostul CEO Hans Peter Haselsteiner a declarat pentru cotidianul Der Standard că doreste ca să se „reanalizeze toate licitatiile pe care le-au pierdut anul trecut”.

Într-un prim episod al unei înregistrări de șase ore realizată înainte de alegerile parlamentare din 2017 în Ibiza Heinz-Christian Strache, vicecancelarulul austriac care a demisionat sâmbătă în urma publicării acestei înregistrări, îi spune unei presupuse nepoate a unui oligarh rus că îi va da contractele cu statul pe care la aceea vreme le primea compania Strabag, care are afaceri și în România.

“Atunci ar trebui să înființeze o companie ca Strabag și apoi va obține toate contractele guvernamentale pe care Strabag le obține acum”, a spus Strache. El a mai spus: “Haselsteiner nu mai primește ordine!” Aceasta se referă la Hans Peter Haselsteiner, CEO de lungă durată și co-proprietar al grupului de construcții Strabag.

 Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), care face parte din coaliţia de guvernământ, şi-a anunţat sâmbătă demisia din funcţie în urma difuzării unei înregistrări video compromiţătoare în care Strache oferă contracte guvernamentale în schimbul sprijinului politic, transmit dpa, AFP şi Reuters.

Scandalul a izbucnit vineri seara, când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susţinerii politice, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potenţială donatoare bogată din Rusia.

Între timp a apărut și episodul 2 din înregistrare: O NOUĂ ÎNREGISTARE CUTREMURĂ AUSTRIA: ”Orgiile sexuale” ale cancelarului PPE Kurz și fostul cancelar socialist cu ”copii minori negri în Cape Town”