spot_img
20.3 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizeHungarianspectrum: Hai să avem un nou inamic: România!

Hungarianspectrum: Hai să avem un nou inamic: România!

-

Acesta este titlul comentariului din publicația Hungarianspectrum, după ce ministrul de externe de la Budapesta a interzis corpului diplomatic ungar să participe la recepțiile organizate cu prilejul Zilei Naționale a României, transmite RFI.

Se pot spune tot felul de lucruri despre Ministrul de externe Péter Szíjjártó, nu și acela că el ar putea fi un model de virtute diplomatică. La sosirea sa în ministerul de externe al Ungariei, el nu numai că a scăpat de diplomați cu experiență, dar limbajul pe care îl folosește rar se poate face auzit în lumea diplomației.

- Advertisement -

Astfel că nimeni nu a reprezentat oficial Ungaria la recepția de la Budapesta, unde ambasadorul român a salutat oaspeții și în limba română și în maghiară și s-au intonat imnurile celor două țări.

Concertul care a urmat a cuprins piese de Johann Sebastian Bach, Bela Bartok și George Enescu. Discursul ambasadorului, ținut în limba engleză, a pus un accent deosebit pe tratatul de „înțelegere reciprocă, cooperare și bună vecinătate” din 1996.

- Advertisement -

Răspunsul românilor la gestul oficialilor ungari a fost surprinzător de relaxat: „Este greu de înțeles o astfel de decizie, deoarece onorarea valorilor și simbolurilor naționale ale unei țări face parte cu siguranță din preceptele de bază ale Uniunii Europene și comunității atlantice”.

Deci, de ce această mișcare stridentă, care va eroda în continuare legăturile deja fragile dintre România și Ungaria?

Cel mai probabil motiv este că Viktor Orbán se simte tot mai sigur pe sine după victoria lui Donald Trump. El se vede pe sine drept principalul lider al Europei Centrale, care a adus un prestigiu considerabil Ungariei. „Europa Centrală nu a avut atât de multă influență asupra afacerilor europene, de la Árpád încoace sau poate de la Matei Corvin”, spunea Orban, vorbind despre propria influență asupra politicilor Grupului de la Vișegrad.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img